Deși persoanele cu diabet trebuie să aibă mare grijă la regimul alimentar, un mic dulce mâncat ocazional nu produce pagube, afirmă Asociația Americană pentru Diabet, demontând astfel mitul că bolnavii trebuie să evite toate dulciurile și alimentele care conțin zaharuri.
Monitorizarea atentă a carbohidraților și zaharurilor din alimentație este vitală din cauza impactului pe care acestea îl au asupra glicemiei. Totuși, dacă dulciurile fac parte dintr-un plan alimentar sănătos, vă puteți bucura în continuare de ele, însă în porții mici.
Cantitatea de carbohidrați și zaharuri pe care o poate mânca o persoană cu diabet depinde de mai mulți factori:
- nivelul de activitate fizică
- tipul de dietă alimentară: pentru slăbit sau pentru menținerea unei greutăți sănătoase
- nivelul glicemiei (dacă vreți să o scădeți, de exemplu)
Un medic diabetolog sau un nutriționist vă poate ajuta să vă faceți un plan alimentar adecvat nevoilor dumneavoastră.
Potrivit Asociației Americane pentru Diabet, bolnavii pot mânca dulciuri, ciocolată sau alte alimente care conțin zaharuri atâta timp cât acestea fac parte dintr-un plan alimentar sănătos, completat de un stil de viață activ. Un plan alimentar sănătos este caracterizat de cantități limitate de grăsimi saturate, cantități moderate de sare și zahăr, proteine slabe, legume fără amidon, cereale integrale, fructe și grăsimi sănătoase.
Ori de câte ori cumpărați un aliment, trebuie să știți cum vă afectează glicemia, iar acest lucru îl puteți afla învățând să citiți etichetele. Mulți producători susțin că alimentele nu conțin zahăr sau nu au zahăr adăugat. Asta nu înseamnă că nu pot avea calorii și carbohidrați care influențează nivelul glicemiei.
Tipuri de zaharuri
Sunt trei tipuri principale de carbohidrați: simpli (zaharuri simple), complecși (amidon) sau fibre (din plante). În alimente se găsesc atât zaharuri naturale, cât și adăugate. Exemple de zaharuri naturale pot fi: fructoza (din fructe) și lactoza (din produse lactate).
Există mai mult de 60 de nume diferite pentru zahărul adăugat, printre acestea aflându-se: sucroza, sirop de porumb bogat în fructoză sau simplu, sirop de orez brun, nectar de agave, miere, sirop de arțar, maltoză, dextroză, sirop de malț, glucoză, maltodextrină, sfeclă de zahăr, malț de orz.
Zaharurile simple determină creșterea mai rapidă și mai puternică a glicemiei decât carbohidrații complecși, precum grâul integral sau ovăzul.
Îndulcitorii artificiali
Înlocuitorii de zahăr sunt alternative ale zahărului non- calorice sau cu puține calorii, care au, de obicei, un efect slab asupra glicemiei. Producătorii îi folosesc în multe alimente descrise prin sintagme precum ”cu puțin zahăr”, ”Diet”, ”cu puține calorii”. Totuși, alte ingrediente pot conține calorii și carbohidrați, așa că este indicat să citiți etichetele înainte de a cumpăra un produs alimentar Diet.
Înlocuitorii zahărului pot provoca persoanele să mănânce mai mult, ba chiar pot altera simțul gustului, astfel încât alimentele cu zaharuri naturale încep să li se pară mai puțin apetisante.
Printre tipurile des întâlnite de înlocuitori de zahăr se află și îndulcitorii artificiali, care, de obicei, au zero sau foarte puține calorii. Îndulcitorii pe care îi puteți regăsi pe etichete sunt: aspartam, acesulfam de potasiu (sau acesulfam K), zaharină, sucraloză, neotam, advantam.