O alimentație echilibrată trebuie asociată întotdeauna cu activitatea fizică pentru că, din păcate, copiii din ziua de astăzi consumă dulciuri, chips-uri, fast-food și stau două- trei ore, poate chiar mai mult, în fața tabletei sau a calculatorului.
Obezitatea este o problemă de sănătate publică la nivel mondial, iar în ultimii ani, obezitatea la copii a determinat și creșterea numărului de cazuri cu diabet zaharat de tip 2. Este clar că educația nutrițională are un rol determinant si trebuie să înceapă de la o vârstă fragedă. ”Promovarea unui stil de viață sănătos trebuie să înceapă chiar din primii ani de viață, în contextul în care copilul trebuie să știe ce este bine să mănânce: fructele, legumele sunt extrem de importante pentru alimentația sa, dar și sursele importante de proteine de calitate superioară: lapte, carne sau ou. Aportul alimentar echilibrat trebuie asociat întotdeauna cu activitatea fizică pentru că, din păcate, copiii din ziua de astăzi consumă dulciuri, chips-uri, fast-food și stau două- trei ore, poate chiar mai mult, în fața tabletei sau a calculatorului. Acest comportament generează riscul cel mai mare de obezitate”, atrage atenția prof. dr. Gabriela Radulian, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice, președinte al Societății de Neuropatie Diabetică.
Familia, împreună cu școala, ar trebui să depună în primul rând eforturi susținute în ceea ce privește promovarea activității fizice, deci în niciun caz nu este indicată scutirea de la orele de sport la școală. Părinții, în limita timpului disponibil, ar trebui să meargă în parc cu copiii – cu bicicleta, cu rolele. Sporturile cum ar fi înotul, tenisul, patinajul, ski-ul sunt extrem de indicate copilului pentru că, în condițiile unei alimentații echilibrate, determină creșterea și dezvoltarea armonioasă a organismului tânăr. „Este nevoie de sport de la cele mai fragede vârste. De anul trecut, există un program în grădinițe care se numește <Sănătos de mic> în care, de la vârsta de 3 ani, promovăm un stil de viață sănătos bazat pe o alimentație echilibrată din punct de vedere nutrițional, în care se implică personalul din grădinița (atât cea privată, cât și cea publică), dar și părinții. Copiii învață sub forma unor jocuri ce alimente ar trebui să consume și, totodată, părinții sunt implicati în mod activ în acest program. Este un program implementat în faza pilot în 3 grădinițe din București, iar în acest an au fost implicate alte 75 de grădinițe din București, urmând ca în viitor să se extindă în cât mai multe grădinițe la nivel național, pentru a avea o tânără generație sănătoasă”, explică prof. dr. Gabriela Radulian.
4 Replies to “Prof. đr. Gabriela Radulian: ”Alimentație echilibrată de la cele mai fragede vârste””
Comments are closed.