Medicii atrag atenția că, anual, apar din ce în ce mai multe cazuri de diabet zaharat de tip 2 la copii, în principal legat de creșterea excesului ponderal și a obezității la această categorie de vârstă.
”Pentru a preveni diabetul zaharat de tip 2 atât la copii, cât și la adulți, este bine să adoptăm un stil de viață sănătos, care înseamnă atât o alimentație sănătoasă, bazată pe fibre, legume, fructe, pe consumul de alimente preparate în casă și mai puțin al celor procesate și al sucurilor din comerț, cât și un regim adecvat de mișcare. Se recomandă ca pacienții să efectueze un program de exerciții fizice zilnic, cel puțin 30 de minute, măcar 5 zile pe săptămână”, explică dr. Mirela Tache, medic primar Diabet, Nutriție și Boli Metabolice în cadrul Centrului de diabet de la Spitalul Clinic Nicolae Malaxa (București).
Potrivit acesteia, la Centrul de diabet sunt tratați anual 60.000 de pacienți din București și din țară, în jur de 1.200 fiind cazuri noi, majoritatea cu diabet zaharat de tip 2. ”Pacienții cu diabet beneficiază de consultații în cele patru cabinete din ambulator, dar și de spitalizare de zi sau continuă, într-o secție cu 45 paturi, unde se derulează și Programul Național de Sănătate-Diabet Curativ. Pentru a avea acces la acest program, e nevoie de confirmarea diagnosticului, de o fișă de monitorizare, de raportarea consultațiilor la CNAS și de rețeta gratuită pentru medicație”, a mai explicat specialistul.
Diagnosticare
Diabetul se descoperă ușor, prin simpla analiză a glicemiei. Medicul avertizează însă că sunt persoane care au diabet de mulți ani fără să știe acest lucru, boala fiind în primele faze. În stadii mai avansate, poate apărea senzația de sete exagerată, urinare frecventă, scădere în greutate sau un apetit crescut atât pentru dulciuri, cât și pentru alimente, în general. În acest caz, prezența la medic este obligatorie, pentru că diabetul netratat duce la complicații grave la rinichi, favorizează apariția infarctului miocardic, a accidentului vascular- cerebral (AVC) și a arteriopatiei membrelor, care poate merge până la amputație.
Etiologia diabetului zaharat de tip 2 este una multifactorială, care cuprinde atât factori genetici, cât și factori de mediu. Factorii genetici țin de prezența diabetului zaharat la rudele de gradul întâi ale viitorilor pacienți.