Mediu: aerul, locuința, infracționalitatea, venitul și diabetul de tip 2

mediu-si-diabetul-de-tip-2.jpg

Noi studii cercetează legătura dintre calitatea factorilor de mediu, în general, și diabetul de tip 2, precum și diferențele între urban și rural.

Statisticile arată că, în prezent, 463 milioane de persoane suferă din cauza diabetului zaharat, iar până în 2045, numărul acestora va ajunge la 700.000.000. Complicațiile diabetului reprezintă principalele cauze de orbire, insuficiență renală și amputații. Diabetul de tip 2 a întregistrat o creștere rapidă în ultimii ani. Adăugate la o predispoziție genetică, dieta și activitatea fizică insuficientă sunt responsabile pentru această creștere. Dar oare reprezintă acești doi factori de risc singurele influențe de mediu care ar putea explica trendul crescător al cazurilor de diabet de tip 2?

Studiu: calitatea aerului

Cercetătorii au vrut să măsoare efectul cumulativ al factorilor de mediu asupra riscului de apariție a diabetului de tip 2- dezvoltând astfel Indicele european al calității aerului, care a inclus date privind calitatea aerului, a apei și a solului, precum și factori sociodemografici dintr-o anumită zonă (precum venitul gospodăriei, educația, rata violențelor sau crimelor de proprietate). Indicele a inclus și așa – numiții factori ”de zonă” – de exemplu, câte restaurante fast- food sunt în zonă, câte accidente fatale au avut loc, câte autostrăzi, drumuri sau unități de locui sunt în zonă. ”Evaluarea realizată prin acest indice este unică. În majoritatea studiilor, nu căutăm o combinație de factori. Verificăm substanțe chimice individuale sau clase de substanțe chimice și modul în care sunt asociate cu riscul de boală. Acest studiu aduce la un loc toți factorii despre care credem că sporesc riscul și îi contopim într-o singură unitate de măsură”, a explicat dr. Robert Sargis, co- autor al studiului.

Factori de mediu: urban versus rural

Rezultatele analizei au arătat că, în general, o calitate scăzută a mediului înconjurător este asociată cu o prevalență mai mare a diabetului de tip 2. În zonele rurale, riscul de diabet era amplificat de o calitate inferioară a aerului și locuințelor, dar și a factorilor sociodemografici. Totuși, în ariile urbane, riscul de diabet a fost asociat doar cu calitatea aerului și factorii socio- demografici. Autorii studiului menționează că aceste rezultate confirmă cercetări anterioare care depistaseră un risc crescut de diabet în zonele urbane cu o calitate scăzută a aerului ori cercetări care arătaseră că modificările în calitatea aerului pot crește rezistența la insulină. ”Mediul la care suntem expuși înseamnă mai mult decât substanțele poluante. Sănătatea noastră este dependentă de toți acești factori combinați, care includ și calitatea locuinței, și rata criminalității, etc”, a mai spus dr. Robert Sargis.

Concluzia este că înțelegerea factorilor demografici locali sociali și economici pot ajuta comunitățile să dezvolte regulamente și politici care să îmbunătățească  sănătatea rezidenților.

scroll to top