Diabetul, letal pentru sănătatea inimii femeii

sanatatea-inimii.jpg

Diabetul este mult mai periculos pentru femei decât pentru bărbați, cel puțin când este vorba de sănătatea inimii.

Bolile cardiovasculare apar cu 15 ani mai devreme, în medie, la persoanele cu diabet, și reprezintă principala cauză de invaliditate și deces. La femei, legătură dintre diabet și bolile cardiovasculare este extrem de puternică. La nivel global, 2,1 milioane de femei mor anual din cauza diabetului față de 1,8 milioane bărbați, arată un nou studiu.

Sănătatea inimii: Boala coronariană este cel mai des și mai letal tip de boală cardiacă la persoanele cu diabet. Femeile cu diabet au un risc de 1,8 ori mai mare de deces din boală coronariană decât femeile fără diabet. Bărbații cu diabet au un risc de 1,5 ori mai mare de deces din boală coronariană față de bărbații fără diabet.

Boala arterială periferică – care duce, în final, la amputarea piciorului- este cel mai frecvent simptom initial al bolii cardiovasculare la persoanele cu diabet de tip 2, și de 1,8 ori mai des întâlnită la femei decât la bărbați.

Insuficiența cardiacă este al doilea cel mai frecvent simptom al bolii cardiovasculare la persoanele cu diabet de tip 2. Femeile cu diabet au un risc de 5 ori mai mare de insuficiență cardiacă decât femeile fără diabet, iar bărbații cu diabet au un risc dublu față de bărbații fără diabet.

Cercetătorii încearcă să depisteze motivele pentru care insuficiența cardiacă este mai frecventă la femeile cu diabet decât la bărbații cu diabet, mai ales că se estimează că, până în 2040, numărul persoanelor cu diabet va ajunge la aproximativ 700 milioane.  Un stil de viață sănătos reprezintă cheia pentru prevenirea diabetului. Iar dacă boala apare, este esențial să fie prevenite complicațiile cardiovasculare.

Din cauza numeroaselor cazuri de obezitate, la nivel global, vedem o creștere enormă a prevalenței diabetului. Știm că diabetul de tip 2 este o boală asociată stilului de viață, deci putem încetini evoluția ei prin comportamente mai sănătoase. Un stil de viață sănătos reprezintă prima linie de tratament pentru persoanele cu diabet. Iar dacă nu reușim, astfel, să controlăm glicemia și riscul de complicații, atunci medicii ar trebui să inițieze tratamente care scad glucoza din sânge, ca o a doua linie de terapie”, autorul studiului a spus Joline Beulens, specialist al Universitatății de Medicină din Amsterdam.

scroll to top