Alăptarea – risc redus de diabet tip 2 la femeile cu diabet gestațional

alăptarea-și-diabetul-gestațional.jpg

Photocredit: TodaysParent

Cu cât o femeie cu diabet gestațional sau diabet asociat sarcinii prelungește alăptarea, cu atât scade riscul de apariție a diabetului 2.

În plus față de riscul pentru mame și copii, diabetul gestațional crește riscul de apariție a diabetului de tip 2 la 10- 20 de ani după sarcină. Iar diabetul de tip 2 crește riscul de boli cardiovasculare, accident vascular- cerebral (AVC) și ale probleme de sănătate.

Cercetători ai Institutului Național de Sănătate din America au analizat datele unui studiu pe termen lung privind factorii de risc ai bolilor cronice la femei. Din mai mult de 4.000 de femei care aveau diabet gestațional în timpul studiului, 873 au dezvoltat un diabet de tip 2 în următorii 25 de ani.  Comparativ cu femeile cu diabet gestațional care nu au alăptat, cele care au alăptat pentru o perioadă cuprinsă între 6 și 12 luni au avut un risc cu 9% mai mic de apariție a diabetului de tip 2, iar cele care au alăptat pentru 1- 2 ani au înregistrat un risc cu 15% mai mic. La fel, femeile cu diabet gestațional care au alăptat copiii pentru mai mult de doi ani au avut un risc cu 27% mai mic de apariție a diabetului de tip 2. Cercetătorii sugerează că medicii ar trebui să încurajeze femeile cu diabet gestațional să alăpteze copiii cât mai mult, dacă au posibilitatea, pentru a reduce riscul de diabet de tip 2.

scroll to top