Diabetul gestațional, asociat cu primele semne ale complicațiilor renale

gestational-rinichi.jpg

Femeile care dezvoltă diabet gestațional au un risc mai mare de a experimenta stadiile inițiale ale leziunilor renale la vârste mai înaintate, sugerează noi descoperiri. Cercetătorii americani au subliniat că această descoperire ar trebui să conducă la o mai mare monitorizare de către profesioniștii din domeniul sănătății, pentru a ajuta la prevenirea leziunilor renale ce ar putea apărea la o vârstă înaintată.

Diabetul gestațional apare în timpul sarcinii și, fără un management adecvat, poate duce la diabet zaharat de tip 2. Dar păstrarea unui control bun al nivelului zahărului din sânge și adoptarea unei alimentații sănătoase pot reduce acest risc și pot îmbunătăți sănătatea.

Studiu pe 1200 de femei

Oamenii de știință de la Institutul Național de Sănatate a Copilului și Dezvoltare Umană ”Eunice Kennedy Shriver” au examinat 607 de femei cu diabet gestațional și 619 de femei fără această afecțiune.

Pe o perioadă de urmărire de 13 ani, insuficiența renală precoce – în special, rata de filtrare glomerulară mai mare (RFC), o măsură a funcției renale – a fost observată mai frecvent în rândul femeilor cu diabet gestațional comparativ cu femeile însărcinate, care nu sufereau de această afecțiune. Această coexiune s-a menținut chiar dacă femeile cu diabet gestațional nu au dezvoltat diabet de tip 2 după sarcină.

Deteriorarea funcției renale

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că numai femeile care au dezvoltat diabet zaharat de tip 2 au continuat să experimenteze leziuni renale. În consecință,ei presupun că, în timp ce deteriorarea funcției renale poate precede dezvoltarea diabetului zaharat de tip 2 la femeile cu diabet gestațional, indicatorii clinic relevanți ai afectării renale pot apărea doar după diagnosticarea diabetului de tip 2.

Aceste constatări sugerează că femeile cu diabet gestațional cu sarcini complicate pot reprezenta un grup cu risc ridicat care ar putea beneficia de monitorizarea periodică a leziunilor renale în stadiu precoce. Detectarea în timp util a acestora poate ajuta clinicienii să inițieze tratamentul adecvat pentru a preveni sau a întârzia progresia bolii.

Sursa: https://www.diabetes.co.uk/news/2018/may/Gestational-diabetes-associated-with-early-signs-of-kidney-damage-91846570.html

scroll to top