Cuplurile ”împart” și diabetul de tip 2

cupluri-diabet.jpg

Potrivit unui studiu danez, se pare că persoanele căsătorite au același risc de a dezvolta diabet de tip 2. Cercetătorii au descoperit o legătură între greutatea unei persoane și riscul partenerului de a fi diagnosticat cu diabet de tip 2. ”Putem anticipa riscul unei persoane de a dezvolta diabet de tip 2 în funcție de indicele de masă corporală (IMC) al partenerului”, a afirmat Jannie Nielsen, autor al studiului.

Studii anterioare au demonstrat că multe persoane care trăiesc în cuplu tind să aibă greutăți similare, deoarece au aceleași obiceiuri alimentare și de activitate fizică. Rezultatele actualului studiu au arătat că bărbații, în special, au un risc mai mare de diabet de tip 2 dacă soțiile lor sunt supraponderale sau obeze. Dacă un bărbat cu un IMC de 25 kg/ m2 are o soție cu un IMC de 30 kg/m2, soțul se confruntă cu un risc cu 21% mai mare de a dezvolta diabet de tip 2 comparativ cu un alt bărbat cu același indice de masă corporală.

Acest lucru indică faptul că riscul unui bărbat de a dezvolta diabet de tip 2 crește direct proporțional cu IMC-ul soției. Și femeile cu soți obezi au un risc crescut de diabet de tip 2. Sudiul a avut mai mult de 7.000 de subiecți (3.649 bărbați și 3.478 femei). Cercetătorii susțin că rezultatele ar putea ajuta doctorii să detecteze diabetul de tip 2 mai repede la persoanele care nici nu știu că au acest risc. ”Știm că diabetul de tip 2 poate fi prevenit sau amânat. Abordarea noastră nu ar trebui să se focuseze pe individ, ci pe întreaga familie. Dacă o femeie are un risc crescut de diabet de tip 2, există o mare probabilitate ca și bărbatul să aibă”, a concluzionat Nielsen.

Sursa: https://www.diabetes.co.uk/news/2018/may/type-2-diabetes-risk-shared-by-married-couples,-study-suggests-92549144.html

scroll to top