Depistare risc demență la persoanele de vârsta a doua cu diabet

screening-dementa.jpg

Studiile arată că persoanele cu diabet de tip 2 sunt mai predispuse la un declin cognitiv și că sistemele de sănătate ar trebui să introducă strategii de prevenție pentru a reduce riscul apariției demenței după o anumită vârstă.

Legătura dintre declinul cognitiv, memoria slăbită și funcționarea defectuoasă a creierului la generațiile de vârstnici este foarte bine documentată. Se știa deja că riscul de demență crește pe măsură ce îmbătrânim, însă este pentru prima oară când au fost studiate efectele diabetului asupra sănătății cognitive la populația de vârsta a doua. Studiul a implicat peste 300 de persoane cu vârsta cuprinsă între 55 și 65 de ani: 142 de participanți cu diabet de tip 2 și 167 fără.

Fiecare voluntar a fost supus la o serie de teste de evaluare a reacțiilor cognitive. Echipa de cercetători a descoperit că persoanele cu diabet aveau rezultate mai slabe comparative cu cei fără diabet, indiferent de sex, educație, factori de risc cardiovasculare sau depresie. Demența este o afecțiune cronică cu o prevalență ridicată și în continuă creștere. Nu există un tratament, însă întârzierea instalării bolii cu 5 ani ar salva aproximativ 30.000 de vieți în fiecare an, potrivit britanicilor. Schimbarea dietei ar putea fi un pas important în scăderea riscului de demență. Este deminstrat faptul că dieta mediteraneană are un impact pozitiv asupra sănătății creierului, în timp ce o dietă cu grăsimi sau o dietă ketogenică ar putea ajuta persoanele cu Alzheimer.

scroll to top