Diabet de tip 1- recomandări noi pentru examenele oculare

control-ocular.jpg

retinopatie diabetica- periodicitate examene oculare

Persoanele cu diabet de tip 1 au risc de apariție a unei boli ce poate conduce la orbire, ghidurile internaționale recomandă controale oculare anuale.

Retinopatia diabetică poate deteriora țesutul sensibil la lumină din spatele ochiului și poate provoca pierderea totală a vederii, explică cercetătorii. Screeningul poate depista boala înainte de a apărea pagube iremediabile, dar riscul diferă la fiecare persoană. ”De exemplu, persoanele care nu au deloc sau au modificări oculare minime și țin sub control glicemia ar putea să nu aibă nevoie de screening pentru cel puțin patru ani”, explică dr. David Nathan, autorul studiului. ”Pe de altă parte, dacă pacientul deja a dezvoltat boala oculară, iar glicemia nu este în țintele recomandate, s-ar putea să trebuiască să repete examentul ocular la trei luni”, a adăugat specialistul.

Ghidurile actuale sugerează un control ocular anual la 3-5 ani de la diagnosticarea diabetului de tip 1, boală caracterizată prin inabilitatea organismului de a produce insulină.

În urma studiului care a implicat aproximativ 1.400 de persoane cu diabet de tip 1, cu vârsta cuprinsă între 13 și 39 de ani, cercetătorii au stabilit că cei care aveau o glicemie medie de 6 procente, fără semne de retinopatie, pot sări peste examenul anual, fiind recomandat un examen ocular la patru ani. Cei cu retinopatie ușoară ar trebui să fie controlați la fiecare trei ani. În schimb, persoanele cu retinopatie moderată sau severă ar trebui să efectueze exemene oculare la fiecare 6, respectiv 3 luni. La fel, persoanele cu glicemie crescută (8-10 procente) ar putea avea nevoie de controale mai dese.

În medie, noile recomandări reduc nevoia de examene oculare la persoanele cu diabet de tip 1 la jumătate pe o perioadă de 20 de ani- ceea ce s-ar traduce în economii generale de un milliard de dolari, în același timp cei cu un risc crescut având posibilitatea de a efectua tratament rapid. Noile recomandări stabilesc că persoanele cu diabet de tip 1 ar trebui să înceapă screeningul anual la 5 ani de la diagnosticarea diabetului. Însă cei care nu sunt afectați de retinopatie timp de 1-2 ani ar putea considera opțiunea unor controale oculare mai rare. Totuși, dacă și când este depistat orice grad de retinopatie, controalele anuale sunt obligatorii.

scroll to top