Frica de insulină poate duce la complicații severe ale diabetului

Gina-Botnariu.jpg

Conf. Gina Botnariu- despre frica de insulină

În România, prin Programul Național de Diabet, pacientul cu diabet are asigurat tratament gratuit, atât cu preparate injectabile, cât și cu tablete, iar cei tratați cu insulină beneficiază de teste gratuite.

Frica de insulină: conf. dr. Gina Botnariu – șef secție Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, Spitalul  Universitar „Sf. Spiridon”, a declarat într-un interviu pentru revista Politici de Sănătate, că s-a confruntat de multe ori cu frica pacientului de insulină, ”pentru că este un fenomen normal. Deoarece insulina se administrează exclusiv injectabil, frica de înțepătură este des întâlnită. Ne confruntăm deseori cu acest fenomen, în special la pacienții cu diabet de tip 1, a căror viață depinde de injectarea insulinei. Cei mai mulți se tem de hipoglicemie și câștig în greutate. Acum, pacienții beneficiază de sisteme moderne de injectare a insulinei: ace subțiri, care fac injecția nedureroasă. Mai dificil este la pacientul cu diabet de tip 2, la care trebuie inițiată insulină sau alte preparate injectabile non-insulinice, atunci când medicația orală nu asigură controlul glicemic”, explică specialistul.

Ea mai atrage atenția că este o percepție eronată faptul că „insulina dă dependență”. ”Insulina nu este un drog. Există și pacienți care refuză cu vehemență, deși înțeleg situația. Ei nu își injectează toate dozele necesare de insulină, stau cu glicemii mari și sunt predispuși la complicații severe”.

Hipoglicemie/glucagon/de unde?

O altă complicație în diabetul insulinodependent este hipoglicemia severă, care apare atunci când nivelul zahărului din sânge este foarte scăzut, ceea ce se întâmplă dacă săriți peste o masă, de exemplu. Singurul tratament în această situație este injectarea de urgență a glucagonului, o substanță care acționează prin determinarea ficatului să elibereze zahărul stocat, crescând astfel nivelul glicemiei. După o perioadă în care glucagonul a lipsit de pe piața românească, Ministerul Sănătății a anunțat, la sfârșitul anului trecut, că în 2019 aproximativ 20.000 de doze de glucagon se vor găsi în farmaciile din România. Din păcate, așa cum ne semnalează mulți cititori ai portalului Centrul Antidiabetic, glucagonul nu este disponibil în farmacii, astfel încât pacienții să aibă acces la dozele necesare ”pe rețetă”.

”Așteptăm o formă legală de prescriere a Glucagenului, pe rețetă, pentru pacienții care fac insulină. În spital a apărut deja. El conține glucagon și este medicamentul cel mai eficient pentru hipoglicemia gravă. Pacienții cu pompă de insulină sau cei care fac injecții multiple de insulină sunt predispuși la hipoglicemie și trebuie să aibă acest glucagon, pentru situațiile de urgență”, avertizează diabetologul.

scroll to top