Alegerile alimentare sănătoase înseamnă să mâncați alimente care să vă permită să țineți diabetul sub control, dar și să le evitați pe cele care favorizează schimbări ale glicemiei.
De evitat. Carbohidrații simpli, precum pâinea albă și sucurile carbogazoase, sunt transformate în zahăr de organism și ajung în fluxul sanguin. Chiar dacă nu aveți diabet, aceste alimente pot declanșa rezistența la insulină, ceea ce înseamnă că celulele organismul ui nu mai răspund normal la insulina produsă de pancreas. Iată cele 7 alimente pe care ar trebui să le evitați pentru a ține mai bine sub control glicemia.
Orez alb
Dacă aveți diabet de tip 2, tăiați orezul alb din meniu. Un studiu realoizat de cercetătorii Școlii de Sănătate Publică Harvard a descoperit că persoanee care au mâncat mai mutl de cinci porții de orez alb pe săptămână aveau un risc crescut de apariție a diabetului de tip 2, în timp ce persoanele care au înlocuit o treime din porții cu orez brun au scăzut acest risc cu aproape 16%. Motivul: orezul alb are un conținut scăzut de fibre, în special comparat cu cel vrun, iar fibrele ajută la menținerea stabilității glicemiei.
Pâine albă
Cine ar fi crezut că acest aliment pe care îl consumați zilnic poate crește riscul de diabet? Problema este că organismul digerează repede produsele din făină rafinată, precum pâinea albă, iar digestia rapidă poate cauza creșterea glicemiei. Cercetătorii au mai descoperit că persoanele care mînâncă mai multe cereale integrale decât rafinate au mai puțină grăsime corporală ”rea”- adică tipul de grăsime care poate declana boli cardiovasculare și diabet.
Sucuri și alte băuturi îndulcite
De evitat. Pentru a menține glicemia în limitele normale, trebuie să evitați sucurile și alte băuturi îndulcite. O analiză publicată în jurnalul Diabetes Care arată că persoanele care au băut una- două băuturi îndulcite pe zi aveau un risc cu 26% mai mare de apariție a diabetului de tip 2 decât cei care au băut doar un pahar de 350 ml de suc pe lună. Înlocuirea sucurilor cu apă plată sau minerală poate ajuta și la scăderea în greutate.
Carnea roșie
Fără grăsimi, bacon, cârnăciori și alte asemenea. Nu trebuie să eliminați carnea roșie în totalitate, dar studiile arată că o dietă alimentară bogată în carne roșie și cărnuri procesate (toate conținând multe grăsimi saturate) ar putea contribui la dezvoltarea diabetului de tip 2. Persoanele care mănâncă alimente procesate – hot dog, cârnați, șunculiță- o dată pe zi au un risc dublu de diabet. Puteți scădea acest risc înlocuind măcar o porție de carne roșie cu o altă sursă de proteine, precum semințele sau produsele lactate degresate.
Fast food
Deși sună tentant, mai ales când vă este foame și sunteți pe fugă, cele mai multe dintre produsele fast food sunt bogate în grăsimi, calorii și săruri, toate acestea contribuind la creșterea riscului de diabet de tip 2 și la (aproape) eliminarea oricărei șanse de a menține o greutate normală. Studiile arată că, dacă mâncați o singură masă de la fast food, glicemia crește cu 32% la persoanele care nu au diabet de tip 2. În plus, aceste alimente au, de obicei, un conținut ridicat de sare, ceea ce crește tensiunea arterială, extrem de periculoasă pentru persoanele cu diabet care oricum au un risc de 2-4 ori mai mare de deces din cauza bolilor cardiovasculare decât persoanele fără diabet.
Alimente preambalate
Nu se știe de ce diabetul de tip 2 afectează doar unele persoane, dar obiceiurile alimentare nesănătoase sunt asociate cu această afecțiune. Snacksurile și preambalatele ar trebui să treacă pe lista ”de evitat” dacă aveți diabet de tip 2. În primul rând, aceste alimente nu permit menținerea unei greutăți normale. În plus, de obicei au un conținut ridicat de grăsimi trans, care cresc colesterolul răus și scad colesterolul bun, cauzând inflamație care poate conduce la diabet. Chiar și cantități mici de grăsimi trans pot avea efecte negative asupra sănătății. Alegeți gustări și alimente sănătoase (cum ar fi un pumn de migdale, pe care le puteți cumpăra din comerț) sau pregătiți singuri acasă mâncare care vă place din ingrediente sănătoase.