Diabetul gestațional afectează una din 20 de sarcini

diabet-gestational.jpg

Diabetul gestaţional este un tip de diabet care afectează unele femei în timpul sarcinii (aproximativ una din 20 de sarcini). De obicei, este doar o stare temporară care începe în timpul sarcinii și apoi dispare după naștere, deși frecvent, diabetul se întoarce după sarcină, de obicei mai târziu în viaţă.
Când mâncaţi, cantitatea de zahăr din alimente este absorbită în fluxul sangvin și se deplasează în interiorul corpului pentru a furniza energie tuturor celulelor. Organismul dvs. produce un hormon, sau un mesager chimic, numit insulină, care acţionează în sânge cu scopul de a ajuta la transportul zahărului în celule – este ca o cheie care deschide ușa celulelor.
Hormonii produși în timpul sarcinii fac mai dificilă activitatea organismului de a produce sau utiliza corect insulina. Deci, zahărul rămâne în sânge și nivelul crește.
Dar, dacă nivelul glicemiei crește prea mult, echilibrul zahăr din sânge/ insulină în cazul fătului poate deveni anormal, iar fătul ar putea crește prea mult. Tehnicile avansate de astăzi de urmărire a sarcinii asigură că dezvoltarea copilului dumneavoastră este foarte atent monitorizată și, dacă se întâmplă acest lucru, nașterea va fi programată, de obicei, mai devreme, înainte de a se produce complicații.
Diagnosticare
Diabetul gestațional este în general diagnosticat în al doilea sau al treilea trimestru de sarcină, adesea după un test de sânge de rutină la aproximativ 24-28 săptămâni, dar poate fi diagnosticat mai devreme, în primul trimestru.
Unele simptome tipice ale diabetului zaharat sunt: urinarea mai frecventă, setea crescută, oboseala extremă. Totuși, în diabetul gestaţional aceste simptome sunt mai puțin frecvente, iar adesea ele pot fi întâlnite oricum în timpul sarcinii.
Diagnosticul precoce și buna gestionare a diabetului gestațional măresc șansele de a avea o sarcină sănătoasă și un copil sănătos. Pentru majoritatea femeilor, această condiție nu provoacă inițial simptome evidente, așa că este important să participați la toate controalele medicale, pentru a fi supusă screening-ului de rutină.

Sursa: https://www.novonordisk.com/patients/diabetes-care/Gestational-diabetes.html

scroll to top