Hormonii tiroidieni, asociați cu riscul de diabet gestațional

tiroida-diabet.jpg

Femeile care, la începutul sarcinii, au niveluri crescute de anumiți hormoni tiroidieni prezintă un risc mai mare de a dezvolta diabet gestațional comparativ cu femeile care au niveluri normale de hormoni, potrivit unui studiu al National Institutes of Health (NIH).

Cercetătorii au descoperit că femeile însărcinate cu un nivel maxim de triiodotironină (T3) aveau un risc de patru ori mai mare de a dezvolta diabet gestațional, comparativ cu femeile care aveau un nivel scăzut de T3. Triiodotironina este produsă de  tiroxină (T4) – aproximativ 80% din T3 circulantă rezultă din conversia periferică a T4, restul de 20% fiind produs ca atare de glanda tiroidă. Cercetătorii au mai descoperit că o rată crescută T3/T4 – care indică o conversie ridicată a T4 la T3 – era asociată cuu un risc mai mare de diabet gestațional.

Screening

Pentru a realiza studiul, specialiștii NIH au analizat dosarele medicale a 107 femei cu diabet gestațional prin comparație cu dosarele a 214 femei însărcinate care nu aveau diabet gestațional. Ei au atras atenția că o funcționare anormală a tiroidei este asociată cu riscul de avort spontan sau naștere prematură. Rezultatele studiului sugerează că screeningul tiroidei la femeile gravide în prima parte a sarcinii ar putea identifica persoanele cu risc crescut de diabet gestațional.

Sursa: https://www.nih.gov/news-events/news-releases/high-thyroid-hormone-level-early-pregnancy-linked-gestational-diabetes-nih-study-suggests

scroll to top