Gastropareza este o afecțiune care apare atât la persoanele cu diabet de tip 1, cât și la cele cu diabet de tip 2, în care stomacul are nevoie de mai mult timp pentru a-și goli conținutul. Dacă nervul vag (cel care controlează deplasare alimentelor prin tractul digestiv) este deteriorat sau nu mai funcționează, mușchii stomacului și intestinele nu mai acționează cum trebuie, iar mișcarea alimentelor este încetinită sau oprită.
La fel ca în orice tip de neuropatie, diabetul poate deteriora nervul vag dacă nivelul glicemiei rămâne ridicat pentru o perioadă lungă. Glicemia ridicată poate determina modificări chimice la nivelul nervilor și poate deteriora vasele de sânge care transportă oxigen și nutrienți către nervi.
Cum recunoaștem boala
Simptomele gastroparezei diabetice pot fi: arsuri stomacale, greață, eliminarea prin vomă a alimentelor nedigerate, senzație de prea plin chiar dacă mâncați puțin, scădere în greutate, balonare abdominală, glicemie neregulată, lipsa poftei de mâncare, reflux gastroesofagian, spasme stomacale. Aceste manifestări pot fi ușoare sau severe, în funcție de persoană.
Complicații
Gastropareza poate agrava diabetul prin îngreunarea controlului glicemiei. Când alimentele care au stat prea mult în stomac ajung, într-un final, în intestinul subțire și sunt absorbite, nivelul glicemiei crește. Dacă mâncarea stă prea mult în stomac, poate cauza probleme precum înmulțirea exagerată a bacteriilor din cauza fermentării alimentelor. De asemenea, mâncarea se poate transforma în mase solide numite bezoare, care provoacă greață, vărsături și obstrucție stomacală. Bezoarele pot deveni extrem de periculoase dacă ajung să blocheze trecerea alimentelor în intestinul subtire.
Tratament și alimentație
Cel mai important tratament în gastropareza diabetică este menținerea sub control a glicemiei. Medicii le pot prescrie pacienților să ia insulină mai des, să administreze insulina după masă, nu înainte, să-și verifice glicemia mai des, după fiecare masă, etc. De asemenea, modificarea obiceiurilor alimentare vă poate ajuta să țineți sub control simptomele gastroparezei diabetice. Medicul/ dieteticianul vă poate indica să mâncați mai puțin la fiecare masă, să mâncați mai încet, să stați în picioare după masă sau să faceți plimbări după fiecare masă. Specialistul vă mai poate recomanda să evitați alimente bogate în grăsimi (se digeră mai greu) sau fibre (cele nedigerate pot forma bezoare).
Este important să țineți minte că, în cele mai multe cazuri, tratamentul nu vindecă gastropareza – care este o afecțiune cronică. Tratamentul vă ajută să țineți simptomele sub control, astfel încât să aveți o viață cât mai sănătoasă sau mai confortabilă cu putință.
Sursa: http://www.diabetes.org/living-with-diabetes/complications/gastroparesis.html