Demența Alzheimer și diabetul de tip 2

alz-si-diab.jpg

Alzheimer este o formă de demență care are o legătură directă cu diabetul de tip 2. Boala Alzheimer este caracterizată de confuzie și pierderea memoriei, fiind diagnosticată, de obicei, la vârste mai înaintate. În prezent, boala nu poate fi vindecată, însă tratamentul poate încetini progresia ei.

Potrivit statisticilor, demența Alzheimer ar afecta una din 15 persoane cu vârsta de peste 65 de ani. Boala este cauzată de deteriorarea nervilor și a celulelor din creier, având ca prime simptome confuzia, dificultățile de vorbire și uitarea.

Asemănări

Cauza bolii Alzheimer nu este foarte bine înțeleasă în prezent, la fel și legătura acesteia cu diabetul de tip 2. Totuși, se pare că există o asociere între cele două afecțiuni: persoanele cu vârsta de peste 60 de ani care au diabet de tip 2 par a avea un risc dublu de Azheimer față de cele care nu au diabet.  Unul dintre motive este faptul că diabetul deteriorează vasele de sânge care hrănesc celulele și nervii, ducând, evident, la funcționarea necorespunzătoare a acestora și apariția bolii Alzheimer.

Există câteva asemănări  între diabetul de tip 2 și boala Alzheimer.

  • simptomele apar treptat
  • nu există un tratament ca atare
  • probabilitatea de a dezvolta aceste afecțiuni crește cu vârsta
  • factorii genetici pot crește riscul de apariție a acestor boli

Simptomele demenței

Simptomele Alzheimer includ confuzie, dificultăți de vorbire și citire, uitare, iritabilitate. Boala este progresivă, ceea ce înseamnă că se înrăutățește cu timpul. Pe măsură ce se dezvoltă boala, simtomele devin mai puternice și pot include iluzii, comportament repetitiv, schimbări bruște de dispoziție, pierderea memoriei pe termen lung și incontinență. În stadii foarte avansate ale bolii, persoanele afectate pot pierde abilitatea de a forma propoziții și nu mai sunt capabile de a îndeplini sarcini simple, precum a lua masa.

Diagnosticare

Similar diabetului de tip 2, boala Alzheimer adesea nu este depistată devreme, iar pe măsură ce se agravează, simptomele pot fi confundate cu ale altor boli (inclusiv afecțiuni ale tiroidei și depresie) sau pot fi, pur și simplu, ignorate și puse pe seama înaintării în vârstă. Contrar diabetului, totuși, nu există teste care să diagnosticheze boala, fiind necesare mai multe vizite la psiholog, psihiatru sau neurolog pentru a confirma diagnosticul de demență Alzheimer.

Sursa: https://www.diabetes.co.uk/conditions/alzheimers-and-diabetes.html

One Reply to “Demența Alzheimer și diabetul de tip 2”

Comments are closed.

scroll to top