Cum scădem riscul de infarct și AVC?

diabet-si-inima.jpg

Persoanele cu diabet care, în plus, fumează și au tensiunea alterială și colesterolul mare, au un risc extrem de ridicat de infarct sau accident vascular- cerebral (AVC). Dacă aveți diabet, trebuie să mergeți des la controlul medical. Puteți scădea riscul de complicații prin efectuarea zilnică de exerciții. De exemplu, doar 30 de minute de mers energic în fiecare zi vă pot ajuta foarte mult în menținerea sănătății.

Alte lucruri pe care le puteți face:

  • respectați planul alimentar și aveți grijă la cât de mult mâncați- astfel puteți să slăbiți dacă aveți și probleme cu greutatea
  • nu fumați- vorbiți cu medicul dacă aveți nevoie de ajutor ca să renunțați la acest obicei
  • luați-vă medicamentele conform indicațiilor medicului
  • nu săriți peste controalele medicale

Colesterol

Când aveți prea mult colesterol în sânge, acesta se poate depune pe pereții vaselor de sânge- ceea ce îngustează arterele și oprește circulația sangvină. Consecințele pot fi: infarctul, AVC-ul sau alte boli cardiovasculare grave. ;ajorității persoanelor cu diabet li se prescrie medicamente pentru scăderea colesterolului. Dacă aceți și alți factori de risc ai infarctului sau AVC-ului, medicul vă poate prescrie doze mai puternice de medicamente. Specialistul ar trebui să vă verifice nivelul colesterolului cel puțin o dată pe an.

Mâncați alimente sărace în grăsimi și învățați cum să cumpărați și să gătiți alimente sănătoase pentru inimiă. Faceți multe exerciții fizice- vorbiți cu medicul pentru a afla care sunt cele mai potrivite pentru starea dvs de sănătate.

Tensiunea arterială

Trebuie verificată des- aproximativ la fiecare vizită la medic. Pentru majoritatea persoanelor cu diabet, o tensiune arterială bunăe este mai mica decât 130- 140/90 mm Hg. Mișcarea, mâncărurile puțin sărate și slăbitul (dacă sunteți supraponderal sau obez) pot scădea tensiunea arterială.

Exercițiile fizice vă pot ajuta să țineți diabetul sub control și să vă întăriți inima. Însă trebuie să discutați cu medicul înainte de a vă înscrie într-un program de exerciții sau înainte de a crește nivelul efortului fizic. Unele persoane cu diabet pot avea probleme cardiace și nu știu încă acest lucru pentru că nu au simptome.

Sursa: https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000080.htm

scroll to top