Diabetul nedetectat poate dubla riscul de infarct și periodontită

diabetul-nedetectat-1.jpg

Noi studii au desoperit o nouă legătură între diabetul nedetectat și apariția unui infarct sau a unei boli gingivale severe.

Studii anterioare demonstraseră legătura periodontită – afecțiune cronică a gingiilor și a oaselor care susțin dinții – și diabet, arătând că diabeticii au un risc de trei ori mai mare de a dezvolta boala gingivală. De asemenea, riscul de deces din boală cardiovasculară ischemică, combinat cu complicațiile renale asociate diabetului, este de 3 ori mai mare la persoanele care au și diabet și periodontită, comparativ cu cele care au doar diabet.

Acest nou studiu vine să analizeze dacă există o legătură între disglicemia nedetectată (afecțiune în care organismul nu mai poate menține stabil nivelul zahărului din sânge) și infarct plus boală gingivală severă. Potrivit echipei de cercetători, diebtul nedetectat are o legătură puternică cu periodontita severă. ”Ceea ce susține ipoteza că disglicemia conduce la apariția a două boli des întâlnite: infarctul miocardic și boala parodontală”, este concluzia studiului. Rezultatele arată că disglicemia este un factor de risc important atât pentru periodontita severă, cât și pentru infarctul miocardic, iar combinația dintre periodontita severă și diabetul nedetectat crește și mai mult riscul de infarct miocardic.

Concret: este bine să vă testați nivelul zahărului din sânge și să mergeți frecvent la medicul dentist pentru a elimina aceste riscuri pentru propria sănătate.

scroll to top