Sănătatea inimii: complicațiile cardiovasculare pot avea efecte fatale

sanatatea-inimii-complicațiile-cardiovasculare-ale-diabetului.jpg

Diabetul nu ucide, complicațiile da! Cel puțin, cele legate de circulație (infarct miocardic, boli cardiovasculare) pot fi fatale ori dizabilitante pe viață.

Vestea bună este că puteți reduce riscul de complicații cardiovasculare, dar trebuie să respectați cu strictețe câțiva pași. Verificați, cel puțin o dată pe an, nivelul hemoglobinei glicozilate (HbA1c), tensiunii arteriale și colesterolului din sânge. Iar dacă acestea nu se încadrează în parametri normali, cereți ajutorul echipei medicale pentru a remedia situația.

Cifrele diabetului:

  • HbA1c – un nivel optim este situat sub 7%
  • tensiunea arterială- sub 140/80 mmHg
  • colesterol- LDL (colesterol rău)- sub 100 mg/dl; HDL (colesterol bun)- peste 40 mg/dl la bărbați și peste 50 mg/dl la femei.

Nu fumați sau renunțați la acest obicei. Fumatul îngreunează circulația sanguină în organism, mai ales la nivelul inimii. Dacă aveți nevoie de ajutor să renunțați la fumat, puteți apela la specialiștii din cadrul programului național Stop Fumat.

Mențineți o dietă echilibrată, sănătoasă pentru a vă proteja inima- reducerea cantității de grăsimi saturate este un început bun. Încercați să fiți cât mai activ fizic și să aveți un program regulat de sport. Dacă sunteți supraponderal, ar trebui să mai slăbiți- greutatea în plus înseamnă un efort suplimentar asupra inimii. Luați medicamentele așa cum vă sunt prescrise- unele protejează inima prin reducerea hipertensiunii arteriale.

Dacă resimțiți dureri în piept când mergeți- sunați la 112. Aceste dureri ar putea fi semnele unui infarct.

scroll to top