Glicemia postprandială- de ce este importantă testarea după masă?

glicemia-postprandială.jpg

Verificarea nivelului glicemiei pe nemâncate contează foarte mult în managementul diabetului. Dar și monitorizarea glucozei după ce ați mâncat (glicemia postprandială) este foarte importantă.

Verificarea glicemiei cel puțin o dată pe zi- pentru multe persoane este primul lucru pe care îl fac când se trezesc- ar trebui să facă parte din rutina tratamentului diabetului de tip 2. Puteți folosi rezultatele pentru a decide ce veți face în continuare și cum să mențineți glicemia în limitele recomandate de medic.

Însă, dacă testați glicemia doar o dată pe zi, s-ar putea să nu înțelegeți boala în tot ansamblul ei. Nivelul glicemiei postprandiale (după masă) vă oferă informații importante despre modul în care organismul prelucrează glucoza după o masă- dacă glicemia a revenit la normal după aportul de alimente”, a explicat endocrinologul Pratima Kumar, de la Universitatea din Texas (Austin).

Asociația Americană pentru Diabet (ADA) recomandă testarea glicemiei pe nemâncate și, apoi, la două ore după masă- mai ales dacă hemoglobina glicozilată nu este în parametri. Acest test de sânge vă arată cât de bine țineți diabetul sub control, în general. S-ar putea să fie nevoie să testați glicemia și în alte momente ale zilei, sau după anumite activități.

”Nivelul glicemiei începe să crească la 10 minute după ce ați început să mâncați și ajunge la apogeu la două ore după masă. La 2- 3 ore după masă, glicemia revine la nivelul de dinainte de a mânca”, a mai spus specialistul. Însă glicemia postprandială nu se schimbă doar în funcție de ce mâncați, ci și în funcție de nivelul de activitate fizică, de sensibilitatea la insulină și cât de repede circulă mâncarea prin stomac. ADA recomandă ca persoanele cu diabet de tip 2 să mențină glicemia postprandială sub 180 mg/dL.

Informațiile privind glicemia postprandială vă ajută să evitați problemele. Când glicemia crește după masă și rămâne mare, s-ar putea să fie greu de revenit la valoarea normală și riscați apariția de complicații. Monitorizarea glicemiei după masă vă arată ce modificări trebuie să faceți în dietă sau în necesarul de insulină.

Specialiștii ADA recomandă ca anumite categorii de persoane să testeze glicemia (atât normală, cât și postprandială), mai frecvent:

  • femeile însărcinate, care au diabet gestațional
  • femeile cu diabet de tip 1 sau 2 care sunt gravide
  • persoanele care testează un tip nou de insulină sau li se modifică doza
  • persoanele cu diabet greu de controlat
  • persoanele cu istoric de hiperglicemiei după masă
  • persoanele care iau mai multe medicamente și sunt la risc de hiper sau hipoglicemie

Cum testați glicemia postprandială

Deși pare simplu, sunt câteva lucruri pe care trebuie să le rspectați. Spălați-vă pe mâini înainte de testare: dacă aveți pe mâini reziduuri de mâncare sau suc de la un fruct pe care l-ați mâncat, veți testa și zahărul acela. Depozitați testerele corespunzător și citiți cu atenție instrucțiunile înainte de a le folosi, pentru a vă asigura că integritatea și acuratețea lor nu sunt compromise de umiditate sau căldură.

scroll to top