Celule activate de lumină permit tratamentul diabetului fără medicamente

celule-activate-de-lumină-diabet.png

Cercetătorii din America au reușit să creeze, prin inginerie genetică, celule beta pancreatice care produc de 2- 3 ori mai multă insulină când sunt expuse la lumină albastră.

Transplantul acestor celule în organism ar putea reduce glicemia crescută și ar permite o toleranță și o reglare mai bună a glucozei. Celulele beta sunt celulele din pancreas specializate în producerea insulinei, hormonul care controlează nivelul glucozei din sânge și permite celulelor să utilizeze glucoza pentru obținerea de energie.

”Diabetul de tip 2 este o afecțiune în care celulele nu pot utiliza glucoza eficient pentru obținerea de energie. Diabetul apare atunci când celulele nu mai răspund la insulină, iar nivelul glucozei din sânge crește foarte mult”, explică dr. Erica Oberg.

Cu ajutorull optogeneticii (tehnică biologică) cercetătorii au creat celule beta activate de lumină. Când au fost expuse la lumina albastră, enzimele au produs molecule care, în acest experiment, au crescut producția de insulină a celulelor beta.  Celulele beta activate de lumină au produs mai multă insulină când nivelul glicemiei era crescut și mai puțină insulină când nivelul glicemiei era scăzut- replicând modul în care un pancreas sănătos secretă insulină ca răspuns imediat la nivelul zahărului din sânge.

Tratamentele existente pentru diabet includ medicamente care stimulează pancreasul să producă mai multă insulină. Acest studiu ar putea rezolva o problemă importantă a terapiilor curente: dacă un pacient primește prea multă insulină, poate apărea hipoglicemia, care este extrem de periculoasă. Tratamentul propus stimulează celulele beta create prin inginerie genetică să elibereze mai multă insulină atunci când este nevoie, scăzând astfel riscul de hipoglicemie.

scroll to top