Diabetul, o boală multifactorială cu consecințe grave asupra indivizilor și societății

Congres-Diabet.jpg

Ministrul sănătăţii, prof. dr. Alexandru Rafila, a afirmat că normele pentru Legea privind prevenţia şi depistarea precoce a diabetului sunt în lucru.

Cel puțin 10% din populația Europei este afectată de diabet, a atras atenția ministrul Alexandru Rafila. ”Diabetul afectează un procent important din populaţia Europei. Vorbim de o boală multifactorială cu consecințe grave dacă nu este controlată din punct de vedere medical. Poate avea impact asupra multor altor patologii – mă refer la bolile cardiovasculare în primul rând, bolile renale, oftalmologice, iar aceste lucru duce la invaliditate, dizabilitate şi la costuri foarte mari nu numai pentru sistemele de sănătate, ci şi pentru sistemele publice, în general, pentru că scot foarte mulţi oameni din sectorul de activitate productiv pentru timp îndelungat”, a afirmat prof. dr. Alexandru Rafila în cadrul unei dezbateri dedicate diabetului.

Legea privind prevenţia şi depistarea precoce a diabetului, care acoperă aspecte extrem de importante în ceea ce privește managementul bolii, a fost aprobată de Parlament în octombrie 2020, dar nu este aplicabilă în lipsa normelor.

Ministrul Alexandru Rafila a dat asigurări că, la nivelul Ministerului Sănătății, se lucrează la normele pentru Legea diabetului.

Documentul stabilește cadrul legal pentru dezvoltarea unei politici de prevenție la nivel național și cuprinde trei direcții de acțiune:

  • Educația populației pentru adoptarea și menținerea unui stil de viață sănătos și responsabil;
  • Screening pentru depistarea precoce a diabetului;
  • Prevenția sau întârzierea instalării diabetului.
scroll to top