Legea prevenției diabetului, înregistrată în Parlament

Legea-preventiei-diabetului.png

Legea prevenției diabetului a fost înregistrată joi în Parlamentul României, fiind o premieră pentru sistemul medical românesc și una dintre puținele inițiative similare din Europa.

Legea prevenției diabetului: La mai puțin de un an de la lansarea sa, Forumul Român de Diabet anunță că 92 de parlamentari de la toate partidele politice și-au asumat să pună în dezbaterea Parlamentului un proiect de lege pentru reglementarea unui program național de prevenție în diabet. Proiectul de lege are la bază recomandări făcute de comunitatea medicală și necesitatea sa este explicată de faptul că unul din zece români suferă de diabet, în timp ce unul din trei are de prediabet. „Spre deosebire de alte boli cronice grave, diabetul presupune un sistem mult mai amplu de măsuri care să conducă la scăderea incidenței”, a declarat prof. dr. Romulus Timar, președinte al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice (SRDNBM).

Legea prevenției diabetului: În urma unor ample consultări realizate în a doua jumătate a lui 2019, au fost identificate o serie de măsuri prioritare privind prevenția și depistarea precoce a diabetului și încurajarea unui stil de viață sănătos. Comunitatea medicală le-a înaintat membrilor comisiilor de sănătate din Parlament pentru adoptarea unei politici publice privind prevenția diabetului. „Avem multe oportunități pentru a reduce prevalența diabetului, însă este necesar să implementăm o serie de măsuri imediate de prevenție”, a declarat și prof. dr. Gabriela Roman, președintele Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

Măsuri

Programul național de prevenție a diabetului cuprinde:

  • măsuri în domeniul educației pentru un stil de viață sănătos
  • măsuri pentru depistarea precoce a diabetului
  • organizarea datelor de sănătate pentru urmărirea evoluției stării de sănătate a persoanelor aflate la risc și pentru un management eficient al celor deja diagnosticate;
  • prevederi care susțin implicarea autorităților locale astfel încât comunitățile să poată beneficia de infrastructura adecvată pentru un stil de viață sănătos (alimentație corectă, activități sportive, acces la informații etc.).

Costurile complicațiilor

Dincolo de prevalența mare în România, diabetul este cauza unor complicații severe, care presupun costuri foarte ridicate. Conform unui studiu, în România costurile se ridică la 581 milioane euro/ an, reprezentând un cost de 586 euro/an/ pacient cu diabet. Totodată, șapte din zece români diagnosticați au ajuns pentru prima oară la medic în stadii avansate ale bolii cu complicații deja instalate. Anual, jumătate dintre persoanele cu diabet sunt spitalizate din cauza complicațiilor. Cele mai frecvente complicații ale diabetului în România sunt: ochiul diabetic – 40% dintre pacienți, 37,5% – complicații cardiovasculare, 18% – complicații renale și 36,6%- neuropatie diabetică.

scroll to top