Diabetul nu ucide, complicațiile, da- orice persoană cu diabet știe acest lucru. De aceea, este important să recunoașteți care sunt manifestările complicațiilor și ce măsuri trebuie luate.
Dacă glicemia nu este ținută sub control, complicațiile diabetului pot fi, printre altele, infarctul, accidentul vascular- cerebral (AVC), pierderea vederii, amputarea membrelor inferioare. Cunoscând semnalele de alarmă ale acestor complicații puteți lua măsuri pentru a nu ajunge la forme letale.
Infarct miocardic
Bolile cardiovasculare și AVC-ul reprezintă principalele cauze de deces și dizabilitate la persoanele cu diabet. Simptomele infarctului pot apărea brusc sau pot fi silențioase- persoanele afectate pot resimți o durere ușoară, un disconfort minor. Dacă experimentați vreunul dintre următoarele semne ale unui infarct, trebuie să sunați la 112 imediat:
- disconfort la nivelul pieptului, manifestat prin presiune, senzație de strângere sau de prea- plin, ori durere în mijlocul pieptului, care durează puțin timp sau este pulsatile.
- dureri în orice altă parte în afară de piept, precum la spate, la falcă, stomac, gât, la unul sau ambele brațe.
- dificultăți în respirație
- greață sau amețeală
Accident vascular- cerebral
Dacă resimțiți brusc vreunul dintre următoarele simptome, chemați de urgență salvarea. Ca și în cazul infarctului, tratamentul imediat poate reprezenta diferența între viață și moarte. Semnalele de alarmă ale AVC-ului includ:
- amorțeală sau slăbiciune bruscă la nivelul feței, brațului sau piciorului, mai ales dacă are loc doar pe o parte a corpului
- confuzie
- dificultăți în vorbire și mers, lipsă de coordonare
- apariția unei dureri severe de cap fără niciun motiv aparent
Neuropatie diabetică
Persoanele cu diabet au un risc crescut de apariție a neuropatiei diabetice (deterioare nervoasă)- din cauza lipsei de control al glicemiei. Neuropatia asociată cu diabetul de tip 2 poate cauza o pierdere a simțurilor la nivelul picioarelor, crescând riscul de apariție a rănilor și infecțiilor. În plus, s-ar putea să nu simțiți eventuale bătături sau tăieturi la picioare (dacă nu le controlați periodic) și, astfel, se pot dezvolta infecții. Netratate, infecțiile se dezvoltă în cangrene (moartea țesutului) și, în cele din urmă, duc la amputarea membrului afectat. Un studiu suedez realizat pe 2.480 de pacienți cu ulcere diabetic la picior a arătat că anumiți factori cresc riscul de amputații, printre care și sexul masculin și o perioadă mai lungă de 23 de ani de la diagnosticarea diabetului. Această boală îngreunează lupta organismului cu infecțiile, ducând la apariția problemelor de natură dermatologică. Mai multe afecțiuni ale pieliisunt asociate cu diabetul, și chiar cele mai mici tăieturi sau plăgi se pot agrava foarte repede. Orice lovitură, tăietură sau zgârietură ar trebui curățată și tratată imediat și monitorizată cu atenție.
Dacă observați vreunul dintre următoarele semne, mergeți la doctor:
- inflamație și sensibilitate oriunde pe corp
- eczeme roșiatice care provoacă mâncărimi, înconjurate de bășici mici
- tăieturi, răni sau bășici la picoare, care se vindecă greu, dar nu sunt foarte dureroase
- amorțeală, furnicături sau senzație de arsură la nivelul mâinilor ori picioarelor, în special la nivelul degetelor de la mâini/picioare
- durere acută care se înrăutățește pe timpul nopții
- slăbiciune musculară care face mersul dificil
- infecții urinare și probleme cu controlul vezicii
- balonare, durere de stomac, constipație, greață, vomă sau diaree
- disfuncție erectilă la bărbați și uscăciune vaginală la femei
Boli renale
Diabetul de tip 2 crește riscul de boli renale (nefropatie diabetică)- o afecțiune în care vasele de sânge din rinichi sunt deteriorate atât de mult încât nu mai pot filtra substanțele reziduale din sânge. Dacă nu se aplică tratament, persoana afectată ar putea ajunge la dializă sau chiar transplant de rinichi.
De obicei, simptomele bolilor renale nu sunt remarate până când boala nu ajunge în stadiu avansat. Totuși, dacă vă confruntați cu următoarele semne, vorbiți cu doctorul:
- vi se umflă gleznele și picioarele
- apar crampe la picioare
- simțiți nevoia să mergeți la baie mai des în timpul nopții
- constatați o scădere a nevoii de insulin
- aveți senzație de greață și vomă, slăbiciune, paloare, mâncărimi
Cea mai bună modalitate de a preveni complicațiile renale asociate diabetului de tip 2 este să faceți în permanență analize de urină, sânge și să monitorizați tensiunea arterială. De asemenea, trebuie să mențineți nivelul glicemiei și al tensiunii arteriale în parametri normali.
Probleme de vedere
Diabetul de tip 2 vine cu un risc de afecțiuni ocular, inclusiv retinopatia diabetică (afectează vasele de sânge de la nivel ocular), glaucomul și cataracta. Dacă nu sunt tratate, aceste afecțiuni duc la pierderea vederii.
Mergeți la medic la primele semne, printre care:
- vedere încețoșată care durează mai mult de 2 zile
- pierdere bruscă a vederii la unul sau ambii ochi
- pete, puncte negre sau dungi care se mișcă atunci când mutați privirea
- vedeți flash-uri de lumină
- durere sau presiune la unul ori ambii ochi
Hipoglicemie
Complicațiile diabetului: hipoglicemia apare când aveți prea mult zahăr în sânge. Nivelul crescut al glicemiei nu are întotdeauna simptome, de aceea este important să verificați glicemia regulat. Când apar simptomele hipoglicemiei, acestea pot include urinare frecventă, sete excesivă, oboseală și slăbiciune, vedere încețoșată, foame chiar și după ce mâncați. Dacă vă confruntați frecvent cu creșteri ale glicemiei, discutați cu medicul. S-ar putea să trebuiască modificată medicația sau schimbat stilul de viață.
Cheia pentru a preveni complicațiile diabetului este să țineți nivelul zahărului din sânge la un nivel adecvat- adică să mâncați ce trebuie, să faceți exerciții, să monitorizați glicemia așa cum vă recomandă medicul și să nu fumați.