3.600 de copii cu diabet vor beneficia gratuit de dispozitive medicale moderne

diabet-copii-HG-1.png

La propunerea Ministerului Sănătății, Guvernul a aprobat, în ședința de joi, 13 septembrie, o Hotărâre de Guvern care prevede reorganizarea Programului național de diabet zaharat derulat de CNAS și finanțat din bugetul  Fondului Național Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate (FNUASS), în scopul asigurării accesului bolnavilor cu diabet zaharat insulinodependent la mijloace eficiente de monitorizare și control a nivelului glicemiei.

Astfel, structura Programului național de diabet  va cuprinde de acum două subprograme distincte:

  • Subprogramul de diabet zaharat tip 1;
  • Subprogramul de diabet zaharat tip 2 şi alte tipuri de diabet zaharat: tipuri specifice şi diabet gestațional.

Monitorizarea glicemiei și pompe de insulină

De asemenea, actul normativ reglementeză cadrul legal pentru acordarea unor dispozitive medicale moderne pentru pacienții cu diabet zaharat tip 1. Este vorba despre sisteme de monitorizare continuă a glicemiei şi sisteme de pompe de insulină cu senzori de monitorizare continuă a glicemiei, precum şi a materialelor consumabile aferente acestora. Se estimează că printre beneficiarii acestor dispozitive sunt și 3.600 de copii.

Controlul optim  al nivelului glicemic al pacienților cu diabet zaharat tip 1 este esențial  pentru a evita riscul de apariție a complicațiilor acute, specifice diabetului zaharat dezechilibrat, insuficient controlat. Pacienţii cu diabet zaharat tip 1 vor avea acces la aceste dispozitive pe baza unor criterii medicale elaborate de comisia de specialitate a Ministerului Sănătății.

„Măsura aprobată de Guvern astăzi va duce la o îmbunătățire a calității vieții pacienților care suferă de această afecțiune. De asemenea, pe termen lung, estimăm și o scădere a costurilor  pentru tratamentele complicațiilor acute și cronice cauzate de lipsa unei monitorizări optime a valorilor glicemiei”, a declarat ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

scroll to top