Legătura dintre diabet, boala cronică de rinichi și bolile de inimă – ce măsuri luăm pentru a le preveni pe toate trei?
Organele noastre depind unele de altele pentru a menține corpul sănătos. Atunci când un organ nu funcționează așa cum ar trebui, alte organe pot înceta să mai funcționeze corect. Relația dintre boala cronică de rinichi (BCR), diabetul și bolile de inimă este un exemplu al modului în care organele sunt conectate.
Organismul folosește un hormon numit insulină pentru a introduce zahărul din sânge în celulele organismului pentru a fi folosit ca energie. Dacă cineva are diabet, pancreasul său fie nu produce suficientă insulină, fie nu poate utiliza insulina pe care o produce atât de bine pe cât ar trebui.
Dacă cineva suferă de BCR, rinichii nu sunt capabili să filtreze suficient toxinele și deșeurile din sânge. Bolile de inimă se referă la mai multe tipuri de afecțiuni cardiace. Cea mai frecventă afecțiune, boala coronariană, duce la modificări ale fluxului de sânge către inimă, ceea ce poate provoca un atac de cord.
Conexiunea
Deci, cum sunt legate aceste trei condiții medicale? Factorii de risc pentru fiecare afecțiune sunt similari și includ nivelul ridicat de zahăr din sânge, tensiunea arterială ridicată, istoricul familial, obezitatea, dieta nesănătoasă și inactivitatea fizică. Nivelul ridicat de zahăr din sânge poate deteriora încet rinichii și, în timp, aceștia pot înceta să filtreze sângele cum ar trebui, ceea ce duce la BCR. Aproximativ 1 din 3 adulți cu diabet zaharat suferă de insuficiență renală cronică. Atunci când rinichii nu funcționează bine, inima este supusă unui stres mai mare. Atunci când cineva are BCR, inima trebuie să pompeze mai mult pentru a duce sângele la rinichi. Acest lucru poate duce la boli de inimă. Modificarea tensiunii arteriale este, de asemenea, o complicație a BCR care poate duce la boli de inimă. Din fericire, prevenirea sau gestionarea unei afecțiuni vă poate ajuta să le preveniți și să le gestionați pe celelalte și să reduceți riscul de apariție a mai multor complicații.
Prevenție
Vestea bună este că puteți gestiona sau preveni BCR, diabetul și bolile de inimă, respectând câteva reguli simple:
- A deveni activ este una dintre cele mai bune modalități de a vă ajuta să preveniți sau să gestionați BCR, diabetul și bolile de inimă. Găsiți o activitate care vă place, începeți cu ceva ușor și puneți-vă în mișcare!
- Alegerea alimentelor și băuturilor sănătoase este o modalitate importantă de a oferi organismului dumneavoastră combustibilul de care are nevoie pentru a funcționa corect. Adăugarea mai multor fructe și legume în farfurie vă poate ajuta, de asemenea, să vă mențineți o greutate sănătoasă, o altă modalitate excelentă de a preveni sau de a gestiona aceste afecțiuni.
- Renunțarea la fumat este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le puteți face pentru sănătatea dumneavoastră. Renunțarea la fumat vă va ajuta să preveniți BCR, diabetul de tip 2 și bolile de inimă și să ameliorați aceste afecțiuni, dacă le aveți.
- Aflați unde vă situați făcând acest test de risc de prediabet de 1 minut. Dacă scorul dvs. de risc este ridicat, discutați cu medicul dvs. despre luarea de măsuri pentru a preveni sau întârzia diabetul de tip 2.
- Vaccinarea anuală împotriva gripei. Persoanele cu boli cronice sunt mai susceptibile de a avea complicații de sănătate dacă fac gripă. Aceste complicații pot înrăutăți o afecțiune existentă și pot fi chiar fatale.
BCR: Protejați-vă inima
În timp, boala renală cronică se agravează adesea și poate duce la insuficiență renală. O persoană cu insuficiență renală va avea nevoie de dializă periodic sau de un transplant de rinichi pentru a supraviețui. Deși dializa este necesară din cauza BCR, bolile de inimă sunt cea mai frecventă cauză de deces pentru o persoană care face dializă. Acest lucru se datorează faptului că, atunci când rinichii nu funcționează corect, inima trebuie să muncească din greu pentru a face să circule sângele, ceea ce duce la hipertensiune arterială și, eventual, la boli de inimă. Dacă sunteți nevoit să faceți dializă, luați în considerare aceste sfaturi pentru a vă proteja inima:
– alegeți alimentele care sunt cele mai sănătoase pentru inima și rinichii dumneavoastră. Cereți medicului dvs. o trimitere la un dietetician care este instruit în nutriția BCR pentru a înțelege ce alimente și băuturi sunt cele mai bune.
– activitatea fizică regulată ajută la scăderea tensiunii arteriale și la îmbunătățirea sănătății inimii. Unele modalități excelente de a fii activ includ grădinăritul, yoga sau o plimbare rapidă în jurul blocului. Întrebați-vă medicul despre ce activități sunt cele mai bune și dacă există unele pe care ar trebui să le evitați.
– gestionați-vă greutatea și glicemia – acest lucru se poate face cu ajutorul dietei și al exercițiilor fizice! Întâlniți-vă cu un dietetician pentru a crea un plan de alimentație care să funcționeze pentru dvs. și rinichii dvs.