Cele patru etape ale diabetului de tip 2

etape-diabet.jpg

Cele patru etape ale diabetului de tip 2 sunt rezistența la insulină, prediabetul, diabetul de tip 2 și diabetul de tip 2 și complicațiile vasculare.

Două societăți ale diabetologilor americani au publicat un raport comun privind adoptarea celor patru etape ale diabetului de tip 2. Modelul propus subliniază importanța prevenirii diabetului de tip 2 în prima fază, când apar și primele semne ale rezistenței la insulină.

Asociația americană a endocrinologilor clinici (AACE) și Colegiul American al medicilor endocrinologi (ACE) a analizat toate dovezile medicale și cercetările existente pentru a ajunge la definirea acestor patru faze. Ei au dezvoltat modelul ”bolilor cronice care au la bază disglicemii”- DBCD. Disglicemia este un termen larg care se referă la anormalități de orice fel în nivelul glicemiei. Raportul celor două asociații propune și recomandări de reducere a riscului de apariție a diabetului de tip 2, cu focus pe dietă și activitate fizică.

Cele patru etape ale diabetului de tip 2 sunt rezistența la insulină, prediabetul, diabetul de tip 2 și diabetul de tip 2 și complicațiile vasculare, incluzând retinopatia, nefropatia sau neuropatia și/sau evenimentele microvasculare asociate. Prof. Jeffrey Mechanick (Școala de Medicină Mount Sinai), fost președinte ale celor două asociații, spune că raportul subliniază importanța prediabetului în managementul total al diabetului de tip 2. ”Când vezi prediabetul ca parte a unui întreg, lucrurile se schimbă, mai ales din punctul de vedere al prevenției. În loc să aștepătm ca pacientul să evolueze către formele morbide de diabet de tip 2 în care ar putea fi implementate metode de prevenție terțiară, mai bine facem prevenție în stadii timpurii, pentru a nu se ajunge acolo”.

Raportul poate fi citit AICI.

scroll to top