Frica de complicații scade calitatea vieții

frica-diabet.jpg

Tinerii care își fac mai puține griji în privința diabetului de tip 1 (complicații, hipoglicemie, etc) ar putea avea o calitate mai bună a vieții, sugerează un nou studiu al Universității Illinois (Chicago).

Din 180 de tineri cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani, care aveau diabet de tip 1, cuprinși în acest studiu, 60% se temeau de complicațiile pe termen lung, 70% – de riscul ca diabetul să le afecteze picioarele, iar 42% dintre tineri erau îngrijorați referitor la hipoglicemia din timpul somnului. Alte îngrijorări exprimate de participanții la studiu au fost: teama că nu li se va aproba asigurarea de sănătate, presiunea suplimentară asupra membrilor familiei, teama de a avea copii și de a avea probleme la locul de muncă.

Aceste observații sugerează că, pe măsură ce teama de hipoglicemie și de complicații crește, calitatea vieții scade. O calitate mai bună a vieții a fost asociată cu o disciplină mai puternică în ceea ce privește auto- îngrijirea. ”Minimizarea grijilor privind diabetul îi ajută pe tineri să se concentreze mai mult pe prioritățile din viața personală și profesională. Mai mult decât atât, ar putea contribui la menținerea unei calități mai bune a vieții și la bătrânețe”, atrage atenția dr. Laurie Quinn, unul dintre cercetătorii care a contribuit la realizarea studiului.

Concluzia: nu există niciun motiv pentru ca o persoană diagnosticată cu diabet de tip 1 să nu aibă o viață activă. Dacă tinerii respectă tratamentul și au un stil de viață adecvat, diabetul nu ar trebui să fie o barieră în calea îndeplinirii dorințelor.

scroll to top