Atenție ce mâncați! Alimentele ”banale” care cresc glicemia

glicotip-mic-dejun.jpg

Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Stanford din California – arată că alimentele obișnuite pot cauza creșteri ale glicemiei la persoanele sănătoase. Monitorizarea atentă a acestor creșteri poate ajuta la prevenirea apariției diabetului și a unora dintre complicațiile sale.

Pe parcursul unei zile, nivelul glicemiei poate crește până la nivelul de diabet sau prediabet chiar și la persoanele sănătoase. O glicemie anormală este caracteristica principală a acestei boli metabolice. Pentru a analiza glicemia, medicii apelează la două metode principale: fie iau mostre de sânge pe nemâncate, care îi informează asupra nivelului de zahăr din sânge într-un moment anume, fie măsoară nivelul hemoglobinei glicate (HbA1C) – test de rutină pentru diagnosticarea diabetului, care arată media glicemică într-un interval de trei luni. În ciuda folosirii pe scară largă a acestor metode, niciuna nu spune ceva despre fluctuațiile glicemice care au loc în cursul unei zile. Drept urmare, cercetătorii de la Stanford au decis să monitorizeze aceste fluctuații zilnice la persoanele sănătoase.

Trei categorii diferite

Pentru a realiza studiul, experții au recrutat 57 de adulți cu o medie de vârstă de 51 de ani care nu fuseseră diagnosticați cu diabet. Ei au folosit dispozitive de monitorizare continuă a glicemiei și au evaluat rezistența la insulină și secreția de insulină a participanților la studiu. Aceste măsurători au permis cercetătorilor să grupeze participanții în trei ”glicotipuri” diferite.

Persoanele a căror glicemie nu a variat foarte mult au fost grupate în categoria cu ”variabilitate scăzută”. Cei a căror glicemie creștea frecvent au fost încadrați în grupul de ”variabilitate severă”, iar cei situați între aceste două grupe au fost catalogați drept glucotipul ”moderat”. Rezultatele au arătat că neregularitățile glucozei sunt mai  constante decât se credea și pot afecta inclusiv persoanele considerate normale glicemic după măsurătorile standard.

În continuare, cercetătorii au verificat modul în care persoane din glicotipuri diferite au reacționat la aceleași alimente, dând celor trei tipuri de participanți să mănânce dimineața trei tipuri clasice de alimente: cereale cu lapte, pâine cu unt sau un baton cu proteine. Fiecare participant a avut un răspuns unic, ceea ce sugerează că persoane diferite metabolizează același aliment în modalități diferite. În plus, studiul a arătat că alimente obișnuite, precum cerealele cu lapte, au cauzat creșteri glicemice la majoritatea participanților la studiu. Cercetătorii speră ca acest studiu și cele ce vor urma să ajute la prevenirea diabetului și complicațiilor sale.

Sursa: https://www.medicalnewstoday.com/articles/322614.php

scroll to top