Diabetul în prima zi de școală

diabet-școală.jpg

Trecerea de la vacanța de vară la prima zi de școală poate fi dificilă pentru orice copil, cu atât mai mult pentru unul cu diabet de tip 1.

În afară de rechizite, haine și alte materiale necesare în prima zi de școală, părinții au un stres suplimentar legat de siguranța și sănătatea copiilor cu diabet.Managementul diabetului de tip 1 la școală presupune un efort coordonat al tuturor celor implicați în îngrijirea copilului. Este important ca părinții, cadrele didactice, personalul școlii, etc să discute despre nevoile specifice ale unui copil cu diabet de tip 1.

Este important ca părinții să mențină o consecvență în îngrijirea diabetului. Mesele, activitățile, sarcinile, programul de somn nu ar trebui să varieze foarte mult nici măcar în timpul vacanței de vară. Menținerea unei ”rutine” poate face mult mai ușoară tranziția spre programul de școală și, implicit, managementul bolii celui mic.

Discuțiile cu cadrele didactice și cadrele medicale ale școlii (acolo unde există) sunt esențiale pentru îngrijirea celui mic. Personalul școlii trebuie informat privind îngrijirea pre și post- școală a copilului, orele de masă sau de gustări, programul de activități, etc.

Părinții și profesorii trebuie să stabilească un plan clar, astfel încât să poată fi luate măsuri imediate în caz de hipo sau hiperglicemie, dar și pentru ca cel mic să se acomodeze ușor cu monitorizarea permanentă a glicemiei, administrarea insulinei la ora mesei sau a gustării, programul de activități fizice și orice alte obstacole s-ar ivi într-o zi de școală.

Părinții trebuie să se asigure că școala are toate proviziile necesare pentru managementul bolii copilului: insulină, benzi de testare a glicemiei, glucagon, tablete de glucoză, etc., și că personalul ei știe cum să folosească aceste instrumente la nevoie.

scroll to top