Diabetul zaharat, factor de risc major pentru afecțiuni neurologice invalidante

bajenaru.jpg

Persoanele cu diabet au un risc major pentru trei complicații neurologice care pot deveni cele mai invalidante aspecte ale vieții lor, atrage atenția prof. univ. dr. Ovidiu Băjenaru, şef Clinica de Neurologie, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, președinte de onoare al Societății Române de Neurologie.

Din punct de vedere neurologic, pacientul cu diabet zaharat are riscul de neuropatie diabetică, accident vascular- cerebral  și boală coronariană. Diabetul zaharat este un factor major pentru ultimele două. ”Aș mai spune un lucru care este cel puțin la fel de important: diabetul zaharat este factor de risc major pentru demență, independent de riscul vascular și de neuropatie. Diabetul poate duce inclusiv la grăbirea evoluției bolii Alzheimer, mai ales dacă persoana respectivă este predispusă. Trebuie să fim conștienți că la persoanele cu risc de demență Alzheimer și diabet zaharat, cu siguranță demența își ca face apariția mai devreme și mai grav decât la persoanele care au această predispoziție și nu au diabet, sau au diabet dar își ngrijesc corespunzător boala”, a explicat specialistul.

Pentru a  evita complicațiile, o persoană cu diabet zaharat trebuie să respecte toate etapele tratamentului, indiferent că vorbim de cel medicamentos, de cel nemedicamentos, de stilul de viață sau regimul alimentar.

One Reply to “Diabetul zaharat, factor de risc major pentru afecțiuni neurologice invalidante”

Comments are closed.

scroll to top