Prof. Ionescu Târgoviște: ”Epidemia de diabet și obezitate a căpătat o alură de pandemie”

Prof.-Ionescu-Târgoviște-Epidemia-de-diabet-și-obezitate.jpg

Epidemia de diabet și obezitate a căpătat o alură de pandemie din cauza faptului că, începând cu anii 2000, incidența diabetului zaharat a crescut exponențial.

Potrivit studiului realizat de Federația Română de Diabet, 1 din 10 români are diabet zaharat, iar 3 din 10 români au prediabet. De asemenea, în România sunt 823.000 de pacienți înregistrați cu diabet zaharat tip 2 care se tratează prin Programul Național de Diabet Zaharat, iar 7 din 10 români au ajuns pentru prima oară la medic în stadii avansate ale bolii, cu complicații deja instalate.

Anual, jumătate dintre persoanele cu diabet zaharat sunt spitalizate din cauza complicațiilor: risc de orbire, complicații cardiovasculare, insuficiență cardiacă, complicații renale, amputări la nivelul membrelor inferioare etc.  Mai mult, un alt studiu,  realizat la Universitatea din Nantes, indică faptul că 10% dintre pacienții cu diabet zaharat și COVID-19 decedează într-o săptămână de la internarea în spital, iar 20% au nevoie de un ventilator pentru a respira.

„Epidemia de diabet și obezitate a căpătat o alură de pandemie din cauza faptului că, începând cu anii 2000, incidența diabetului zaharat a crescut exponențial, s-a dublat față de anul 1986 și continuă încă să crească,” subliniază prof. dr. Constantin Ionescu Târgovişte, medic primar Diabet, Nutriție şi Boli metabolice. Potrivit specialistului „obezitatea are două componente diferite. Este cea subcutanată, acolo unde se acumulează țesutul adipos pentru rezervele energetice ale întregului organism, dar și în țesutul adipos visceral care nu are aceeași funcție, dar care poate să crească extraordinar de mult și să creeze dificultăți mari în protecția împotriva unei pandemii.  (…) Pancreasul este organul care secretă insulina prin celulele betapancreatice, iar acest hormon – insulina – numit și hormonul vieții, asigură și reglează metabolismul energetic al organismului. El are importanță în reglarea aportului alimentar și pentru procesarea, în ficat, a componentelor alimentare – proteine, glucide, lipide. De asemenea, are importanță și în ceea ce privește mușchiul scheletic. Se știe că în condițiile în care mușchiul scheletic nu mai funcționează în condițiile optime, activitatea fizică scade, acumularea de energie se face în țesutul adipos, în cel subcutanat și, din păcate, și în cel visceral.”

Contribuția diabetului zaharat la apariția infecției virale cu SARS-CoV-2

„Penetrarea virusului SARS-CoV-2 în celule endoteliale vasculare necesită enzima AC 2 –  enzima 2 de conversie a angiotensinei (ACE2)  –  care nu mai funcționează corespunzător întruncât ea, în loc să blocheze apariția virusului în corpul uman, permite atașarea de celule endoteliale  din tractul respirator, dar și din alte părți ale organismului. Contribuția diabetului zaharat la apariția infecției virale cu SARS-CoV-2 este considerată ca a doua principală cauză după complicațiile cardiovasculare. De asemenea, sindromul metabolic este cel care dereglează întregul metabolism energetic al organismului și care face posibil ca migrarea virsului să fie acceptată, cu alte cuvinte, se deschid porțile de intrare în așa fel încât el va penetra organismul uman. O foarte mică modificare în structura organsimului, indiferent că este vorba de țesutul adipos, de piele, de inimă, de creier, toate vor suferi de aceeași deficiență de energie utilizabilă și astfel capacitatea organismului de a asigura oxigenul care este indispensabil fiecărei celule pentru supraviețuire nu mai este fructificată în aceeași măsura”, a declarat prof. dr. Constantin Ionescu Târgovişte în cadrul conferinței cu tema ”Primul an de pandemie COVID-19. Dovezi ştiinţifice. Experienţe proprii cu Sesiunea 2. Clinic 2”, organizată de Academia de Științe Medicale.

scroll to top