Expunerea la plastic crește riscul de diabet de tip 2

bisfenol-plastic.png

O substanță chimică aflată în obiectele din plastic folosite zi de zi ar putea crește riscul de apariție a diabetului de tip 2.

Bisfenolul A (BPA) se folosește în mod frecvent la sticlele de plastic și caserolele de unică folosință. Este atât de des întâlnit încât urme de substanță se regăsesc în urină la aproximativ 95% din populație.

Studiu

Un studiu al cercetătorilor de la Institutul Baker din Melbourne a arătat că BPA ar putea fi un factor pentru instalarea diabetului de tip 2. Nivelul de bisfenol a 755 de persoane a fost monitorizat pe o perioadă de nouă ani. Echipa de cercetători francezi și australieni a decoperit că participanții cu niveluri crescute de BPA în urină aveau un risc dublu de diabet de tip 2 față de cei cu niveluri mai scăzute. Studiul a ținut cont și de aportul de alimente, greutate și nivelul de activitate fizică. Rezultate similare au fost descoperite și în cazul bisfenolului S (BPS), un substitut al bisfenolului A. ”Se pare că aceste substanțe chimice modifică modul în care organismul reglează producția de insulină. Consumatorilor le este recomandat să nu mai refolosească acele caserole și să bea din sticle de sticlă sau de metal. Nu putem elimina complet bisfenolul. Dar putem trăi mai curat și putem limita expunerea la plastic rău”, a explicat prof. Dianna Magliano, cea care a condus studiul.

Da sau ba?

În ciuda rezultatelor studiului, există o dispută între autorități și lumea științifică privind riscul pe care bisfenolul îl are asupra sănătății publice. Autoritățile americane și australiene susțin că expunerea la această substanță nu este riscantă, în timp ce autoritățile franceze au interzis folosirea BPA în sticlele de plastic și caserolele de unică folosință.

scroll to top