Semnele dezvoltării diabetului la adulți apar încă de la vârsta de 8 ani

semnele-diabetului-de-la-8-ani.png

Photocredit: asenzya.com

Copiii cu vârsta de 8 ani pot prezenta semne de risc crescut de diabet la vârsta adultă, constată un studiu britanic.

Cercetătorii au analizat probele de sânge colectate de la peste 4.000 de participanți cu vârste de 8, 16, 18 și 25 de ani. Ei au căutat tipare specifice stadiilor timpurii ale dezvoltării diabetului de tip 2.

„Știam că diabetul nu se dezvoltă peste noapte. Ceea ce nu știam este cât de devreme în viață devin vizibile primele semne  și cum arată acestea”, a declarat co-autorul studiului, Joshua Bell, epidemiolog la Universitatea din Bristol.

Intervenție timpurie

Deși diabetul este cel mai frecvent la vârste înaintate, semnele că cineva este predispus la acesta pot fi văzut cu aproximativ 50 de ani înainte de a fi diagnosticat de obicei, au spus cercetătorii.

„Știind cum arată aceste semne timpurii, ne lărgește fereastra de oportunitate de a interveni mult mai devreme și de a opri diabetul înainte de a deveni dăunător”, a spus Bell. El și colegii săi au descoperit că, la unii copii, anumite tipuri de colesterol HDL („bun”) erau mai mici la vârsta de 8 ani, înainte ca alte tipuri de colesterol, inclusiv LDL („rău”) să crească.

La vârsta de 16 și 18 ani, inflamația și aminoacizii au fost de asemenea crescute, a arătat studiul. Aceste diferențe s-au extins în timp.

„Vorbim despre efectele susceptibilității, mai degrabă, decât ale bolii clinice în sine”, a spus Bell. „Acest lucru nu înseamnă că tinerii au deja diabet pentru adulți. Acestea sunt diferențe subtile în metabolismul tinerilor care sunt mai predispuși să-l dezvolte mai târziu în viață”.

Prevenire

Rezultatele ajută la dezvăluirea modului în care diabetul evoluează și ce caracteristici ar putea fi vizate pentru prevenirea acestuia.

„Acest lucru este important. Știm că efectele nocive ale glicemiei, cum ar fi asupra bolilor de inimă, nu sunt exclusiv pentru persoanele cu diabet diagnosticat. Ele se extind într-un grad mai mic la o mare parte a populației”, a spus Bell.

Studiul a fost publicat pe 19 iunie în revista Diabetes Care.

scroll to top