Screening pentru diabet, de la vârsta de 35 de ani

screening-diabet-35-de-ani.jpg

Vârsta recomandată pentru screeningul diabetic al persoanelor supraponderale sau obeze va scădea de la 40 la 35 de ani.

Experții americani consider că, priun scăderea vîrstei la care trebuie realizat screeningul pentru diabet, ar putea fi depistate mult mai multe persoane încă de la stadiul de prediabet, ceea ce le va permite evitarea declanșării bolii prin adoptarea unei diete sănătoase și a unui stil de viață activ care să ducă la scăderea în greutate.Diabetul este un factor de risc major pentru infarct, accident vascular- cerebral (AVC) și amputarea membrelor, dar și principala cauză de orbire și insuficiență renală.

La nivelul SUA, 13% dintre adulți (aproximativ 24 milioane de persoane), au diabet, iar mai mult de 1 din 3 are prediabet, o afecțiune în care glicemia este mai mare decât în mod normal, dar încă nu a deteriorat ireversibil abilitatea organismului de a răspunde la insulină. Epidemiologic, atât prediabetul cât și diabetul înregistrează un vârf de prevalență în jurul vârstei de 35 de ani.

Asociația Americană pentru Diabet susține că numărul cazurilor noi de diabet este în continuă creștere și aproximativ un sfert dintre bolnavi rămân nediagnosticați. Endocrinologii au mai notat că actualele ghiduri ar trebui să stipuleze posibilitatea ca medicii să efectueze screeningul persoanelor din grupuri la risc (persoane cu istoric familial de diabet,  femei care au avut diabet gestațional în sarcină sau cu un istoric de chisturi ovariene) chiar la o vârstă mai mică de 35 de ani. De asemenea, unii experți susțin că vârsta începerii screeningul ar putea fi chiar mai mică de 35 de ani pentru toate categoriile de populație, având în vedere că rata obezității și incidența diabetului de tip 2 la persoanele tinere au crescut extrem de mult.

scroll to top