Sisteme gratuite de monitorizare continuă a glicemiei pentru copii

mat_supp3.png

10 copii cu diabet de tip 1 au primit sisteme de monitorizare continuă a glicemiei, care îi vor scuti de cele 6 înțepături zilnice și le vor permite un echilibru mai bun al glicemiei. Aceste sisteme informează în orice moment copilul, familia acestuia și medicul de nivelul glicemiei.

În România sunt 3.000 de copii care suferă de diabet tip 1 și sunt nevoiți să ducă un mod de viață care le afectează copilăria. Copiii trebuie să se înțepe de minimum 10 ori pe zi și să facă cel puțin patru injecții. În prezent, doar 230 de copii au astfel de sisteme de monitorizare continuă a glicemiei, acestea fiind obținute din sponsorizări sau din fondurile părinților (nu sunt asigurate de stat).

Conștientizarea bolii

”Diabetul zaharat de tip 1 este, în general, diabetul copilului și al adolescentului, deși poate să apară la orice vârstă. Boala reprezintă o provocare extraordinară din punct de vedere social și a sistemului de sănătate tocmai pentru că este vorba de copii și adolescenți. De un management corect al bolii, mai ales la persoane de vârste mici, depinde viața oricărei familii. Diabetul nu trebuie să constituie un handicap în procesul normal de creștere al unui copil, în activitatea lui școlară, în procesul de integrare în comunitate. Campania inițiată acum aproximativ un an de Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice are ca scop o conștientizare mai bună a bolii și scăderea riscului apariției hipoglicemiei, ce poate avea urmări dramatice. Hipoglicemiile repetate pot să influențeze negativ foarte sever dezvoltarea intelectuală și fizică a copiilor”, a atras atenția prof. dr. Cristian Serafinceanu, președintele Societății.

“Act today to change tomorrow”

Campania “Act today to change tomorrow” și-a propus să le redea copiilor un stil de viață echilibrat și o zi de mâine mai bună (cu mai puține înțepături) prin intermediul unor echipamente noi și mai puțin invazive. ”Cu ajutorul acestor dispozitive glicemia este monitorizată permanent, fie că este zi, fie că este noapte, indiferent unde se află copilul. De anul trecut, avem și posibilitatea de urmărire permanentă de către doctori și de susținere practică a lor din punct de vedere medical în momentul urgențelor, de acasă, fără ca ei să mai fie nevoiți să ajungă la spital, la camere de gardă, să sufere internări. Practic, aceasta înseamnă telemedicina pentru copilul insulino- dependent: cât mai multă autonomie și cât mai departe de spital. Dacă sunt îngrijiți corect, copiii cu diabet de tip 1insulino- dependenți nu trebuie să stea inutil în spital”, a  declarat dr. Mihaela Vlăiculescu, președintele Asociației Sprijin pentru Diabet.

scroll to top