Avertisment: copiii nu beau suficientă apă! Care sunt efectele?

apa-copii.jpg

Un studiu dat publicității de Comisia Europeană  arată că  aproape 90% dintre copii beau prea puțină apă zilnic.

Din păcate, apa este înlocuită cu sucuri, astfel încât copiii și adolescenții ajung să dubleze consumul zilnic de calorii, ceea ce crește riscul acestora de a deveni supraponderali sau chiar obezi. Apa este cel mai sănătos lichid, atrag atenția specialiștii, un nutrient esențial pentru derularea funcțiilor fiziologice și cognitive.

În schimb, băuturile dulci sunt problematice, deoarece au fost asociate cu numeroase probleme de sănătate, precum obezitatea, cariile dentare și diabetul de tip 2. Ghidurile actuale recomandă limitarea aportului zinic de zahăr adăugat la mai puțin de 10% din totalul caloriilor consumate.

Copiii ar trebui să bea apă zilnic, iar aceasta ar trebui să fie prima opțiune a părinților atunci când celor mici le este sete, spun specialiștii americani, care au realizat un studiu pe baza datelor colectate între anii 2011- 2012 și 2015- 2016. Aproximativ 8.400 de copii cu vârsta între 2 și 19 ani au declarat dacă au băut apă zilnic (deși cantitățile nu au fost cuantificate) și câte băuturi îndulcite cu zahăr consumă de obicei. În categoria băuturilor au fost incluse  toate sucurile clasice (non- diet), sucurile îndulcite de fructe, sucurile și băuturile energizante, ceaiurile cu zahăr și băuturile îndulcite pe bază de cafea. 1 din 5 copii a declarat că nu bea apă zilnic, iar nunărul caloriilor provenite din sucuri a fost de 200, comparativ cu doar 100 la cei care beau apă zilnic. Deși aportul caloric poate să pară insignifiant dacă e raportat la o zi, cercetătorii atrag atenția că un consum suplimentar de 3.500 de calorii înseamnă 500 de grame în plus la greutatea corporală. Cu alte cuvinte, 100 de calorii în plus pe zi înseamnă jumătate de kilogram în plus pe lună.

Sfatul pentru părinți? Puneți pe masă apă și lapte cu un conținut mic de calorii. Evitați să cumpărați sucuri sau alte băuturi din fructe care sunt pline de zahăr adăugat. Dacă este cazul, faceți suc de fructe în casă, dar limitați consumul la o cană pe zi.

scroll to top