Denumirile sub care se ascunde zahărul: descifrați etichetele

zahar-eticheta.jpg

Studiile arată că multe persoane consumă, fără să vrea, prea mult zahăr.  Acesta este ascuns în alimente sub diferite forme și denumiri.

Știm cu toții că un consum exagerat de zahăr poate fi dăunător pentru sănătate, fiind asociat cu afecțiuni precum obezitatea, diabetul și bolile cardiovasculare. Zahăr este denumirea generală dată carbohidraților cu lanț scurt care dau gustul dulce. Totuși, zahărul are numeroase forme și denumiri. Unele nume le știți deja (glucoză, fructoză, sucroză), însă altele sunt greu de identificat. Întrucât producătorii folosesc adesea diferite denumiri pentru zahăr, ingredientul este uneori dificil de depistat pe etichetă.

Astfel, pentru a nu ajunge în situația de a mânca accidental prea mult zahăr, căutați pe etichete următoarele denumiri de zahăr în formă solidă: malț de orz, sfeclă de zahăr, zahăr brun, trestie de zahăr, zahăr pudră, zahăr de cocos, îndulcitor din porumb, fructoză cristalină, îndulcitor din curmale, dextran- praf de malț, ethyl maltol, concentrat de fructe, zahăr auriu, maltodextrină, maltoză, zahăr brut muscovado, panela (zahăr din trestie de zahăr), zahăr de palmier, zahăr brut organic, zahăr rapadura (din trestie), suc de trestie.

Zahărul mai este adăugat diferitelor produse sub formă de sirop (lichid gros făcut din cantități mari de zahăr dizolvate în apă). Siropurile des întâlnite, pe care ar trebui să le căutați pe etichetele produselor, sunt: nectar de agave, sirop de roșcove, sirop auriu, sirop de porumb bogat în fructoză, miere, sirop de malt, sirop de arțar, melasă, sirop de ovăz, sirop din tărâțe de orez, sirop de orez.

scroll to top