Răspunsuri la 5 întrebări ”rușinoase” privind diabetul

intrebari-rusinoase-diabet.jpg

Unele dintre simptomele diabetului pot părea ”rușinoase”, iar multe persoane suferinde se jenează să discute aceste aspecte cu medicul lor.

Respirație urât mirositoare, nevoia urgentă și constantă de a merge la baie – diabetul de tip 2 poate avea simptome jenante. Însă toate acestea ar trebui discutate cu medicul, ceea ce înseamnă că trebuie să-i povestiți de orice durere, mâncărime, iritație, etc. Iată explicații pentru câteva dintre cele mai des întâlnite și rușinoase simptome.

De ce apar mâncărimi în zona genitală?

Cel mai probabil, de vină este o infecție de tract urinar. Deși acest tip de infecție este des întâlnit la femei, persoanele cu diabet de tip 2 au un risc mai mare pentru astfel de probleme, mai ales dacă au glicemia mare.

Ce puteți face? Reglați nivelul A1C (hemoglobina glicozilată) potrivit recomandărilor medicului. Și cereți sfatul specialistului privind tratamentul care să amelioreze simptomele.

De ce apar probleme erectile?

Bărbații cu diabet sunt de aproape 3 ori mai predispuși la apariția disfuncției erectile decât bărbații fără diabet. În plus, aproximativ 50% dintre bărbații cu diabet vor dezvolta disfuncție erectilă în 10 ani de la diagnosticarea bolii. Aceste probleme apar din cauza circulației sangvine la nivelul nervilor. Glicemia crescută poate deteriora nervii și vasele de sânge care controleaza stimularea sexuală și abilitatea de a avea și a menține o erecție.

Ce puteți face? Un studiu arată că adoptarea unui stil de viață sănătos- incluzând exerciții fizice și o dietă sănătoasă- poate reduce simptomele disfuncției erectile și poate ajuta la menținerea vieții sexuale active. De asemenea, ar trebui să discutați cu medicul despre opțiunile de tratament al disfuncției erectile.

De ce nu pot ”ajunge” în timp util la baie?

Nevoia persistentă de a urina, precum și incontinența urinară, poate fi cel mai jenant simptom pentru persoanele cu diabet de tip 2. Când glicemia este ridicată, rinichii elimină zahărul în exces prin urină, ceea ce declanșează nevoia de a urina mai frecvent. În plus, mai mult de jumătate dintre bărbații și femeile cu diabet au probleme cu vezica din cauza deteriorării nervilor care controlează funcțiile acesteia. Probleme frecvent întâlnite sunt vezica hiperactivă, scurgeri urinare și retenția de urină.

Ce puteți face? Un nivel crescut al glicemiei este, cel mai probabil, cauza incontinenței urinare, de aceea ar trebui ca medicul să vă trimită la un specialist ce vă poate alcătui un plan alimentar sănătos și vă poate recomanda modificări ale stilului de viață care să combată creșterea A1C. Alte opțiuni de tratament depind de tipul exact de probleme urinare pe care le experimentați.

De ce sunt unghiile de la picioare îngroșate și galbene?

Decolorarea degetului mare nu ar trebui ignorată. De fapt, ciuperca unghiei piciorului (onicomicoza) este destul de des întâlnită la persoanele cu diabet de tip 2. Un studiu privind  prevalența  acesteia a arătat că, din 321 de persoane cu diabet de tip 2, 162 au ciuperca. Când glicemia nu este sub control, crează medii propice pentru dezvoltarea ciupercilor, precum zona de sub unghie.

Ce puteți face? Ciuperca unghiei piciorului netratată poate duce la oesteomielită, o infecție osoasă cauzată de obicei de micobacterie sau fungi. Studiile arată că persoanele cu osteomielită au un risc mai mare de amputație, de aceea tratarea ciupercii este esențială. Medicii recomandă controale anuale ale picioarelor, cu accent pe zona unghiilor, și, eventuale, tratament local sau oral.

De ce miroase urât respirația?

O cauză majoră a respirației urât mirositoare este boala parodontală, semnele acesteia fiind gingiile roșii, dureroase sau care sângerează, dar și retracția gingivală. Se estimează că una din trei persoane cu diabet are și parodontoză, însă nu doar sănătatea gingiilor și a dinților complică lucrurile. Nivelul ridicat de cetone poate fi, de asemenea, cauza respirației urât mirositoare. Moticul: când nu aveți suficientă insulină pentru a ajuta organismul să transforme glucoza în energie, corpul începe să ardă grăsimile, producând astfel cetone. Mirosul urât vine de la anumite substanțe chimice eliberate în acest proces.

Ce puteți face? Vizitele bianuale la dentist sunt cruciale pentru menținerea sănătății gurii. De asemenea, o igienă orală corespunzătoare și curățarea dinților cel puțin o dată pe zi. Iar pentru a rezolva problema cetonelor, trebuie să mențineți un nivel optim al glicemiei, ceea ce înseamnă vizite frecvente la medic pentru a verifica hemoglobina glicozilată.

scroll to top