Valorile normale ale hemoglobinei glicate

hemoglobina.jpg

A1C (hemoglobina glicată) este un test de sânge pentru diabetul de tip 2 și prediabet ce reflectă media valorilor glicemice din ultimele trei luni. Doctorii pot utiliza doar această analiză sau în combinație cu alte teste pentru a diagnostica diabetul.

Monitorizarea hemoglobinei este utilă pentru a ține diabetul sub control. Analiza este diferită de monitorizările glicemiei pe care persoanele cu diabet le efectuează zilnic.

Rezultatul A1C este în procente. Cu cât este mai mare procentajul, cu atât au fost mai mari și glicemiile în ultimele trei luni. Un nivel normal al A1C este sub 5,7%. Prediabetul este semnalat de un procent cuprins între 5,7 și 6,4% (prediabetul este un factor de risc pentru diabetul de tip 2). Persoanele cu prediabet ar trebui testate anual. În diabetul de tip 2 hemoglobina glicată este peste 6,5%.

Dacă aveți diabet, ar trebui să efectuați hemoglobina glicată de cel puțin 2 ori pe an. Scopul principal în cazul majorității persoanelor cu diabet este să mențină A1C sub 7 procente, însă accest obiectiv poate diferi de la o persoană la alta. Dacă hemoglobina glicată este prea ridicată, s-ar putea să trebuiască să revizuiți planul de management al diabetului.

Sursa: https://medlineplus.gov/a1c.html

scroll to top