Proiect de decizie: Diabetul, problemă de sănătate publică la nivel global

proiect-de-decizie-diabetul-problema-de-sanatate-publica.png

Decizie. În fiecare an, diabetul, bolile de inimă, bolile renale și accidentele vascular cerebrale sunt responsabile pentru peste 20 de milioane de decese și 374 de milioane de ani de viață pierduți.

Numărul persoanelor care trăiesc cu diabet s-a triplat în ultimii 20 de ani. Mortalitatea legată de diabet este în creștere în țările cu venituri mici, medii și mari. Din 2000, numărul deceselor legate de diabet a crescut cu 70% și, între 2000 și 2016, probabilitatea de a muri prematur (30-70 de ani) din cauza diabetului a crescut cu 5% .

Prevenire și control în diabet

Prevalența multimorbidității cardiovasculare a crescut constant în ultimii 20 de ani. Odată cu îmbătrânirea populației globale, riscurile de boli cardiovasculare și comorbidități suplimentare vor crește în continuare. Eforturile de prevenire și control al diabetului pot avea un impact pozitiv în protejarea sănătății circulatorii, deoarece adulții care trăiesc cu această afecțiune sunt de până la patru ori mai predispuși să moară din cauza bolilor de inimă și, în până la 40% din cazuri, suferă în cele din urmă de insuficiență renală.

Rezoluție

”Îndemnăm statele membre să aprobe proiectul de decizie privind abordarea diabetului ca o problemă de sănătate publică și să elaboreze un proiect de rezoluție privind consolidarea eforturilor de abordare a diabetului ca o problemă de sănătate publică și ca parte a strategiei de acoperire universală cu servicii de sănătate, pentru examinare de către cea de-a 74-a Adunare Mondială a Sănătății”, se menționează într-o scrisoare semnată de Federația Internațională a Diabetului (International Diabetes Federation- IDF), Societatea Internațională de Nefrologie, Federația Mondială a Inimii și Organizația Mondială a Accidentului Vascular Cerebral și susținută de Alianța pentru Boli Netransmisibile (NCD Alliance).

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) desfășoară, în perioada 19- 26 ianuarie, cel de-al 148-lea Comitet executiv. Ordinea de zi include mai multe puncte legate de bolile netransmisibile, inclusiv discutarea unui proiect de decizie privind abordarea diabetului ca o problemă de sănătate publică.

O abordare a diabetului ar putea avea un impact nu numai în prevenirea și controlul diabetului, ci și în protejarea sănătății sistemului circulator. IDF, în numele Coaliției Globale pentru Sănătatea Circulatorie și Alianței NCD, a emis o declarație către Comitetul executiv, solicitând statelor membre să aprobe Proiectul de decizie și să lucreze în vederea adoptării unei rezoluții privind diabetul în mai.

scroll to top