Obiectele pe care le folosim zilnic pot crește riscul de diabet

obiectele-din-casă-recipiente-plastic.jpg

Photocredit: www.bbcgoodfood.com

Obiectele din casa noastră, precum vesela de unică folosință, parfumul sau jucăriile din plastic, conțin substanțe chimice care cresc riscul de boli grave.

Obiectele din casă- avertisment. Atunci când vorbim de factorii de risc pentru diabetul de tip 2, tindem să ne referim mai mult la  măsuri legate de stilul de viață, cum ar fi dieta și activitatea fizică, precum și factori pe care nu îi putem controla, cum ar fi structura genetică.

Dar cercetările au identificat și multe substanțe chimice diferite care pot crește riscul de diabet dacă sunteți expus la acestea în cantități suficiente. Printre aceste substanțe chimice se numără un grup larg cunoscut sub numele de perturbatori endocrini (substanțe chimice care afectează endocrinele sau EDC).

EDC-urile se găsesc în multe tipuri diferite de plastic, inclusiv în unele utilizate în articole personale și de uz casnic, cum ar fi cosmetice și recipiente din plastic. Oricât de înspăimântătoare este prezența acestor substanțe chimice în viața noastră, este și mai înspăimântător faptul că producția globală de plastic este proiectată să crească drastic în următoarele câteva decenii – și, împreună cu aceasta, expunerea globală la EDC.

De aceea, Societatea de Endocrinologie, organizația reprezentativă a endocrinologilor din Statele Unite ale Americii, și Rețeaua internațională de eliminare a poluanților au emis un raport care identifică peste 140 de EDC și efectele lor negative asupra sănătății – împreună cu măsurile pe care indivizii și guvernele le pot lua pentru a limita efectele lor dăunătoare.

Așa cum este descris în raport, multe materiale plastice obișnuite care se găsesc în obiectele pe care le folosim zi de zi pot produce substanțe chimice nocive, inclusiv EDC, care sunt legate de un risc mai mare de diabet, cancer, probleme de reproducere, tulburări neurologice la fătul în curs de dezvoltare și la copiii mici și, în general, un risc mai mare de moarte din toate cauzele. Există peste o mie de EDC-uri diferite găsite în produsele fabricate în prezent, după estimarea conservatoare a grupului.

O constatare deosebit de alarmantă prezentată în raport este că va crește expunerea popuației la asfel de substanțe în deceniile următoare. Se preconizează că producția globală de materiale plastice va crește de la 350 de tone în 2017 la 1,1 miliarde de tone în 2050. Pe măsură ce crește producția de plastic, se așteaptă să crească ratele de boli și decese legate de EDC.

Pe baza dovezilor copleșitoare ale prejudiciului cauzat de EDC în raport, Societatea de Endocrinologie îndeamnă guvernele, întreprinderile și consumatorii să ia măsuri pentru a reduce producția și expunerea la EDC în scopul protejării sănătății umane și a mediului înconjurător.

„Dacă am crescut producția de plastic, asta înseamnă, probabil, că vom avea o creștere a cantității de materiale plastice la care suntem expuși în viața de zi cu zi și, de asemenea,  că vom fi expuși la o creștere a EDC-urilor”, a spus dr. Sara Brosche, consilier științific pentru Rețeaua internațională de eliminare a poluanților.

Cum evitați expunerea la disruptorii endocrini?

În timp ce raportul arată clar că guvernele și întreprinderile vor trebui să își intensifice acțiunile pentru a reduce daunele provocate de aceste substanțe chimice găsite în produsele din plastic, consumatorii pot lua măsuri și pentru a limita expunerea lor  la agenții nocivi.

EDC-urile se găsesc în recipiente din plastic reutilizabile pentru alimente și băuturi, ambalaje pentru alimente, vase de gătit, produse de îngrijire personală și produse cosmetice, vopsele din latex, pesticide, produse de curățat industriale, îmbrăcăminte rezistentă la apă și pete, huse de electronice personale, textile, covoare și chiar jucării din plastic pentru copii.

Unele măsuri pe care le-ați putea lua pentru a reduce expunerea la EDC din obiectele din casă includ evitarea cănilor de cafea de unică folosință (care au o căptușeală din plastic) și a caserolelor din plastic, să nu încălziți la microunde recipientele din plastic, evitarea conservelor (chiar și a celor descrise ca BPA-free, deoarece toate conservele au o căptușeală similară din plastic), limitând utilizarea produselor cosmetice și a parfumurilor și deschizându-vă ferestrele zilnic pentru a circula aer curat în exterior. BPA – Bisfenol A – este un compus chimic folosit în producerea de material plastic, a cărui utilizare a fost limitată sau este în curs de limitare (în anumite state) de pe glob.

În cele din urmă, însă, singura soluție pentru evitarea expunerii la EDC este limitarea producției de plastic, deoarece aceste substanțe chimice nu dispar atunci când plasticele sunt aruncate sau reciclate. În schimb, fiecare metodă de eliminare a plasticului duce la contaminarea solului, a apei sau a aerului sau pur și simplu transferul substanțelor chimice dăunătoare către un produs nou.

scroll to top