Hipoglicemia este de mai multe tipuri, în funcție de nivelul glicemiei, iar tratamentul se administrează în funcție de vârstă sau de momentul în care apare.
Hipoglicemia de nivel 1 apare atunci când nivelul glicemiei este între 54 și 79 MG/DL, putând fi foarte ușor compensată prin alimentație. Hipoglicemia de nivel 2 apare atunci când glicemia este sub pragul de 54 MG/DL, iar hipoglicemia severă nu este definită de valoarea proriu-zisă a glicemiei, ci apare atunci când persoana afectată nu se poate ajuta singură, și are nevoie de ajutorul altcuiva.
Adulți versus copii
Regulile de tratament al hipoglicemiei sunt diferite, în funcție de categoria de vârstă. ”Pentru hipoglicemia de nivel 1 și de nivel 2 trebuie luate mai multe măsuri, la momentul la care simțim efectele acesteia (și, ideal, putem și verifica nivelul glicemiei). Se administrează 15 hidrați rapid, se așteaptă 15 minute pentru a vedea în ce măsură lucrează carbohidrații și apoi se verifică glicemia capilară – dacă aceasta este tot sub 70 MG/Dl se repetă administrarea a 15 hidrați. Aceasta este regula de bază pentru cei care nu poartă senzori sau pompă. Uneori, cei 15 carbohidrați pot fi cam mulți, mai ales dacă suntem nevoiți să repetăm, iar managementul hipoglicemiei trebuie particularizat și în funcție de tipul de insulină”, a atras atenția dr. Mihaela Vlăiculescu, medic primar diabet, în cadrul DIABFORUM – sesiunea dedicată pacienților.
Pentru copii, cantitatea de carbohidrați diferă nu doar în funcție de valoarea glicemiei, ci și de vârstă (pentru un copil de 3 ani cu o glicemie de 60 trebuie mai puțini carbohidrați decât pentru unul de 12 ani), de profiul de acțiune a insulinei (pe analogii folosiți acum, cantitatea de carbohidrați trebuie să fie mai mică), de contextul hipoglicemiei (dacă hipoglicemia survine după un exercițiu fizic sunt necesari mai mulți carbohidrați decât în hipoglicemia survenită în condiții de relaxare, de sedentarism).
”Eu numesc aceasta regula lui 3-5-8: de exemplu, la un copil de 2 ani mergem cu 3 carbohidrați, media fiind undeva între 5 și 7 carbohidrați la copiii cu vârsta de 5-10 ani, pentru că 15 carbohidrați la un copil de 3-4 ani poate să fie o masă întreagă. Atunci când tratăm o hipoglicemie la copii, mai ales la copii foarte mici, trebuie să înțelegem când este nevoie să mergem cu mai puțini carbohidrați și când este nevoie de mai mulți. Cred că exemplul cel mai bun de la care putem să pornim este profilul de acțiune a insulinei folosite: dacă hipoglicemia survine la o oră după administrarea insulinei, când suntem pe vârful maxim de acțiune a insulinei rapide sau ne apropiem de acesta, în mod clar cantitatea de carbohidrați trebuie să fie mai mare -dacă, în mod normal, am fi dat 3 carbohidrați, la hipoglicemia survenită într-o oră de la administrarea insulinei dăm măcar 5. Când suntem la 2 ore de la administrarea analogului rapid, în hipoglicemie trebuie administrați măcar 5 carbohidrați. Când ne apropiem de 4 ore de la administrarea analogului rapid, iar acțiunea acestuia este aproape terminată, cantitatea de carbohidrați nu trebuie să depășească 3-5, pentru a evita ascensiunea glicemică de după tratarea hipoglicemiei”, a mai explicat specialistul.