Teama de hipoglicemie în timpul sportului este una dintre cele mai des întâlnite frici în rândul persoanelor cu diabet.
Teama de hipoglicemie în timpul sportului. ”Practicarea sportului poate fi destul de dificilă pentru persoanele cu diabet, deoarece se schimbă schema de tratament, există numeroase pericole. De multe ori, cei care au diabet știu cât este de frustrant să facă hipoglicemii în timpul antrenamentului și să trebuiască să se oprească”, a explicat Ines Nerina Râmbu, pacient cu diabet și președinte al Asociației Type 1 Dreamer.
Webinar-ul ”Sportul și diabetul”, organizat pe 30 iunie, a oferit ocazia pacienților cu diabet să afle de la medici cum pot avea o viață activă, în ciuda bolii, și cât de importantă este nutriția.
“Persoanele cu diabet de tip 1 sau de tip 2 își pot urma pasiunile și pot face sport, chiar și de performanță. Exercițiul fizic în cazul lor înseamnă o încercare de a atinge echilibrul. Persoana cu diabet este conștientă de benificiile exercițiului fizic – sportul reduce tensiunea, ameliorează profilul lipidic, arterele vor fi mai sănătoase, dă o stare de bine, reduce nivelul de stres, îmbunătățește somnul și crește sensibilitatea la insulină ”, a explicat dr. Delia Reurean-Pintilei, medic primar Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, Iași.
Potrivit acesteia, pacienții cu diabet de tip 1 se pot bucura de sport în siguranță, însă trebuie să știe că, în funcție de tipul de exercițiu practicat, se pot confrunta cu o hiperglicemie (creșterea nivelului de glucoză din sânge) sau cu o hipoglicemie (scăderea nivelului de glucoză din sânge). Exercițiul moderat, precum mersul pe jos sau cu bicicleta, poate provoca o scădere lentă a nivelului de glucoză din sânge, iar alergatul sau fotbalul ar putea determina creșterea glucozei.
”Ca reguli generale: verificați nivelul glicemiei înainte și în timpul exercițiului fizic- acest lucru vă va ajuta să aflați ce ar trebui să mâncați și când să ajustați insulina; înregistrați nivelul glicemiei și ceea ce mâncați când faceți mișcare; verificați în mod regulat nivelul glicemiei după efort (aceasta poate scădea și la 12 ore după exercițiul fizic) – poate fi necesar să consumați carbohidrați în plus sau să vă administrați o doză mai mare de insulină înainte de culcare. Dacă faceți mișcare, probabil veți avea nevoie de carbohidrați suplimentari pentru a preveni hipoglicemiile. Și țineți minte să beți multă apă în timpul antrenamentelor sau sesiunilor de sport”, sunt recomandările specialistului.
În ceea ce privește efectul activității fizice asupra personelor cu diabet, cicliștii profesioniști din echipa Team Novo Nordisk au fost subiectul unui studiu legat de modul în care se modifică glicemiile lor din ziua 1 până în ziua 7 de efort fizic susținut și a reieșit că trebuie să fie foarte atenți la riscul de hipoglicemie nocturnă. “Când primesc diagnosticul de diabet, mulți oameni cred că nu vor putea trăi viața așa cum au sperat. Echipa Novo Nordisk are misiunea de a arăta lumii ce este posibil, când suferi de diabet. Datorită ultimilor 100 de ani de inovație în managementul diabetului, suntem capabili astăzi să concurăm la cel mai înalt nivel sportiv, inspirându-i pe toți cei cu diabet să își urmeze visurile. Susțineți-ne pe măsură ce contribuim la schimbarea percepției asupra diabetului – cursă după cursă”, spun sportivii din echipa de ciclism, care vor participa la Turul Ciclist de la Sibiu.
Și în România, pacienți cu diabet, adevărați ambasadori a unei vieți active, inspiră zi de zi persoanele cu această boală să își urmeze pasiunile. Printre aceștia se numără Ionuț Drăgan, rider și fondatorul Asociației ”Sports & Diabetes”, Gabriela Airinei, prima femeie cu diabet care a făcut Turul României pe bicicletă și care a fondat, împreună cu soțul ei, Cristian Airinei, Asociația ”Da, și eu pot”, Ines Nerina, blogger și pasionată de mișcare și sport.