ANMDMR: glucagonul pentru copiii insulino- dependenți, disponibil în curând

glucagonul-disponibil-în-curând.jpg

Photocredit: staging.as1diabetes.com.au

Glucagonul necesar copiilor insulino- dependenți va fi disponibil în curând, în baza unei autorizații speciale emise de Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR).

Asociațiile de pacienți participante la cea de-a XII-a ediţii a Forumului Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi au semnalat că se confruntă  cu discontinuități în ceea ce privește glucagonul pentru copiii insulino- dependenți cu vârsta mai mică de 4 ani.

”Glucagonul este unul dintre primele medicamente pentru care am convenit deja că vom acorda o autorizație în baza clauzei Cipru – Ordinul 1540/2021. Acest cadru legal permite recunoașterea ușoară a unor autorizații din Uniunea Europeană fără o procedură propriu-zisă de evaluare. Suntem în curs de redactare a documentelor, așteptăm necesarul de la comisia de specialitate. Mă aștept ca în cel mult două săptămâni să avem autorizația și medicamentul să fie apoi rapid distribuit”, a anunțat prof. dr. farm. Robert Ancuceanu, președintele ANMDMR.

Asociațiile de pacienți au semnalat că se confruntă cu lipsa glucagonului de aproape 10 ani, în tot acest timp produsul fiind achiziționat contra- cost din străinătate. ”În 2020 a apărut pe piața românească un spray nazal, însă acesta nu este recomandat copiilor cu vârsta sub 4 ani. Nișa cea mai expusă riscului de hipoglicemie nu are tratament”, a explicat Rodica Molnar, președinte Asociaţia Copiilor şi Tinerilor Diabetici – Mureş (ASCOTID), pentru Centrul Antidiabetic.

Glucagonul este necesar în managementul formelor severe de hipoglicemie, care se manifestă neuroglicopenie  severă,  dezorientare  extremă,  pierderea  stării  de  conștiență, convulsii localizate sau generalizate, ducând la incapacitatea de a înghiți în siguranță și, uneori, la comă. Măsura terapeutică ce poate fi aplicată în afara spitalului este injectarea  de glucagon: 0,3  mg  la  sugar,  0,5 mg  la  copilul  sub  10  ani  și  1  mg  la  copilul  de peste  10  ani.  În  absența  răspunsului,  se  repetă administrarea  după  10  minute.

scroll to top