Gastropareza în diabet: cum este afectată digestia alimentelor

gastropareza-în-diabet.jpg

Photocredit: www.medicalnewstoday.com

Gastropareza în diabet: glicemia ridicată poate afecta modul în care vă digerați alimentele. Diabetul este cea mai frecventă cauză cunoscută a gastroparezei.

Gastropareza în diabet. Greața, arsurile la stomac sau balonarea pot avea multe cauze, dar pentru persoanele cu diabet zaharat, aceste probleme de digestie obișnuite nu trebuie ignorate. Acest lucru apare din cauza faptului că nivelul ridicat de zahăr din sânge poate duce la gastropareză. Gestionarea diabetului dumneavoastră vă poate ajuta să țineți sub control gastropareza. De asemenea, poate ajuta la întârzierea sau prevenirea altor probleme grave de sănătate.

Ce este gastropareza?

În mod normal, mușchii stomacului se strâng pentru a muta alimentele prin tractul digestiv. Dacă aveți gastropareză, leziunile nervoase cauzate de creșterea zahărului din sânge pot face ca acești mușchi să încetinească sau să nu funcționeze deloc. Stomacul nu se golește în mod corespunzător, iar mâncarea poate sta mai mult timp în stomac.

Deoarece gastropareza afectează viteza cu care organismul absoarbe mâncarea, este greu să se potrivească dozele de insulină cu porțiunile de alimente. De asemenea, afectează modul în care organismul absoarbe nutrienții, ceea ce poate duce la malnutriție. Un alt simptom al gastroparezei este reprezentat de vărsăturile frecvente. Acest lucru este periculos, deoarece poate provoca deshidratare sau sete extremă.

Simptome

Ați mâncat vreodată mult și apoi v-ați simțit ”plin”? Cu gastropareza, este posibil să aveți aceeași senzație de prea plin, balonare, disconfort sau durere după ce ați mâncat chiar și o cantitate mică de alimente. Acest lucru se poate întâmpla la scurt timp după ce ați început să mâncați sau la mult timp după ce ați terminat masa, deoarece gastropareza încetinește golirea stomacului.

Alte simptome includ arsuri la stomac, greață, vărsături și apetit scăzut. Ar trebui să discutați cu medicul dumneavoastră dacă aveți oricare dintre aceste simptome, astfel încât să puteți gestiona gastropareza și să o împiedicați să se agraveze.

Managementul gastroparezei

Deși nu există nici un remediu pentru gastropareză, puteți reduce simptomele cu următoarele acțiuni:

  • Păstrați nivelul zahărului din sânge cât mai aproape de intervalul țintă posibil.
  • Consumați mese mici și frecvente, cu conținut scăzut de grăsimi și fibre. Grăsimile, fibrele și mesele mari pot întârzia golirea stomacului și pot agrava simptomele.
  • Beți multă apă. Pentru majoritatea adulților, aceasta înseamnă de la 6 la 10 căni pe zi.
  • Anunțați medicul și farmacistul despre toate medicamentele pe care le luați – cu și fără prescripție medicală, precum și despre orice supliment alimentar.
  • Dacă medicamentele pe care le luați par să provoace mai multe probleme de digestie, discutați cu medicul dumneavoastră.
  • Limitați sau evitați alcoolul.
  • Opriți fumatul sau nu începeți.
  • Faceți cel puțin 150 de minute de activitate fizică în fiecare săptămână.
scroll to top