Mituri privind nutriția copiilor

diabet-copii-mancare.jpg

Ghidul educațional privind Diabetul în Școli, realizat de International Diabetes Federation (IDF), are drept scop informarea cadrelor didactice, părinților de copii cu diabet, dar și ai părinților altor copii asupra importanței nutriției în managementul și prevenirea diabetului. Deși mulți adulți cred că știu care este adevărul, sunt multe mituri legate de alimente și rolul acestora în diabet.

Când nu vă simțiți bine și nu puteți mânca trebuie evitată insullina

FALS: De fapt, nivelul glicemiei poate crește mai mult decât normal, deoarece organismul este supus unui stres suplimentar când vă simțiți rău. Deci este important să verificați glicemia mai des decât de obicei și să nu evitați administrarea de insulină, în ciuda neputinței cu care vă confruntați. În unele zile de boală s-ar putea să trebuiască să creșteți doza de insulină.

Fructele care nu conțin carbohidrați pot fi mâncate ”la liber”

FALS: Alimentele care conțin grăsimi și proteine pot crește nivelul glicemiei. Gustările bogate în grăsimi și zaharuri ar trebui limitate. Gustările dintre mese ar trebui să fie în cantități mici, cu puține grăsimi și sănătoase. Cel mai bine este să discutați cu medicul dumneavoastră referitor la astfel de gustări sănătoase pe care le puteți mânca între mese.

Sucul de fructe este la fel de sănătos ca fructul în sine

FALS: Sucurile de fructe nu mai conțin fibre, deci pot crește rapid glicemia, iar consumul lor ar trebui limitat. Este de preferat să mâncați fructele ca atare. Cantitatea de zaharuri din sucurile de fructe poate provoca o creștere semnificativă a glicemiei și, implicit, a riscului de hiperglicemie.

Când glicemia este crescută ar trebui să evitați mâncarea

FALS: Cauza creșterii glicemiei trebuie depistată, fie că este din cauza cantității mari de carbohidrați din mâncare, a lipsei insulinei sau a stresului sporit al organismului din cauza bolii. Evitarea unei mese nu va rezolva problema.

O persoană cu diabet trebuie să evite orezul

FALS: Orezul poate fi inclus în meniul zilnic al unui copil cu diabet, la fel ca orice alt produs similar. Tinerii care suferă de diabet nu trebuie să evite niciun aliment.

Sursa: https://www.idf.org/e-library/education/148-educational-guide-on-nutrition-and-diabetes-in-schools.html

scroll to top