Diabet de tip 2. Medicamente uzuale care pot sabota controlul glicemiei

medicamente-uzuale.jpg

Medicii atrag atenția asupra unor categorii de medicamente uzuale, folosite de multă lume, inclusiv cele pentru colesterol, care pot afecta glicemia.

Medicamente uzuale riscante. De obicei, un diabet de tip 2 vine la pachet cu multe alte probleme de sănătate care necesită tratament. “Una dintre provocările cu care ne confruntăm este că multe persoane cu diabet au și alte probleme de sănătate, precum hipertensiune arterială sau colesterol crescut, iar acestea necesită medicamente ce pot crește nivelul glicemiei”, avertizează prof. Eva M.Vivian, de la Facultatea de Farmacie Madison din Wisconsin.

Medicamente uzuale riscante. Însă, doar pentru că un medicament crește glicemia nu înseamnă că nu trebuie să-l mai luați. Doar că este bine să fiți conștienți de riscuri și să stabiliți, împreună cu medicul, cea mai bună variantă terapeutică. Iată câteva categorii de medicamente care pot afecta glicemia.

Corticosteroizi

Corticosteroizii sunt prescriși pentru scăderea inflamației în artrită, astm, alergii și traume articulare. Corticosteroizii din inhalatoare și creme nu afectează glicemia, deoarece nu pătrund în cantitate suficientă în fluxul sanguin. Dar cei injectabili sau tablete pot crește semnificativ glicemia. ”Dacă este vorba de un tratament pe termen scurt, nu va avea un efect atât de puternic, dar dacă luați corticosteroizi timp de cîteva zile sau săptămâni, atunci glicemia poate urca destul de mult. Dscutați cu emdicul pentru ajustarea medicației pentru diabet, care să vă ajute să țineți glicemia sub control”, recomandă endocrinologul Timothy In-Chhu Hsieh, de la Centrul medical Kaiser PermanenteWest Los Angeles din California.

Beta- blocante

Beta- blocantele prescrise în afecțiuni precum aritmia sau anxietatea au ca efect scăderea tensiunii arteriale, reglarea ritmului cardiac, etc, dar și creșterea glicemiei. Unele categorii de beta- blocante au un efect mai mic asupra glicemiei decât altele, dar, de obicei, sunt și mai scumpe. De asemenea, foarte important de reținut este că beta- blocantele pot masca tahicardia asociată cu hipoglicemia (glicemia scăzută). Endocrinologul susține că, în cazul multor afecțiuni, există alternative la beta- blocante pentru persoanele cu diabet de tip 2.

Statine

Statinele sunt indicate pentru scăderea colesterolului ”rău” (LDL) și pot reprezenta un tratament esențial pentru prevenirea bolilor cardiovasculare și a accidentului vascular – cerebral. Dar pot crește nivelul glicemiei, iar în cazul persoanelor cu prediabet, utilizarea de statine este asociată cu apariția unui diabet destul de avansat. Un studiu din 2017, care a urmărit persoanele cu prediabet timp de 10 ani, a arătat că statinele sunt asociate cu un risc cu 30% mai mare de apariție a diabetului. Însă medicii subliniază faptul că infarctul și AVC-ul omoară cele mai multe persoane cu diabet și, în cazul lor, nu există alternative la statine. ”Însă beneficiul prevenirii infarctului și AVC-ului depășește cu mult riscul glicemiei crescute”.

Niacina

Este o vitamină din grupul B care poate scădea colesterolul. Însă, ca și statinele, niacina poate crește glicemia la persoanele cu diabet. Un studiu din 2016 a concluzionat că niacina crește cel mai mult riscul de apariție a diabetului.

Antipsihotice

Anumite medicamente antipsihotice, care sunt recomandate pentru tatarea schizofreniei și a altor boli mintale, pot crește nivelul glicemiei. ”Aceste medicamente se iau timp de luni de zile sau chiar ani, deci clar reprezintă un motiv de îngrijorare”, spune dr. Hsieh. Însă un studiu din mai 2016 a arătat că, dintre persoanele cu schizofrenie nou diagnosticate cu diabet, cele care au luat antipsihotice s-au confruntat cu mai puține complicații ale diabetului, în ciuda efectului medicamentelor de creștere a glicemiei. ”O posibilă explicație ar fi că tratamentul cu antipsihotice poate îmbunătăți starea fizică, psihosocială și de sănătate a persoanei afectate de schizofrenie, încurajând, astfel,  comportamentele sănătoase și scăzând riscul de complicații ale diabetului”, explică autorii studiului.

Antibiotice

Antibioticele din clasa fluorochinolonelor, indicate în tratamentul pneumoniei și al infecțiilor de tract urinar, pot crește sau scădea glicemia semnificativ. În plus, și pentamidina, medicament antimicrobian indicat în tratarea unui anumit tip de pneumonie, poate duce la creșterea glicemiei.

Decongestionante

Acest tip de medicamente, inclusiv pseudoefedrina și fenilefrina, poate crește nivelul glicemiei. Multe decongestionante uzuale au unul dintre aceste substanțe active, deci verificați eticheta înainte de a lua medicamentul. Utilizarea pe termen scurt ar putea fi sigură, însă vorbiți cu medicul dvs înainte.

scroll to top