Testează pentru a preveni

test-diabet.jpg

La nivel global, una din două persoane cu diabet este nediagnosticată. International Diabetes Federation (IDF) estimează că aproximativ 193 de milioane de persoane din toată lumea, sau aproape jumătate dintre persoanele adulte cu diabet, nu sunt conștiente de boala pe care o au. Cele mai multe dintre aceste cazuri sunt de diabet de tip 2.

IDF a creat un instrument online de evaluare a riscului de diabet, care poate determina riscul unui individ de a fi afectat de diabetul de tip 2 în următorii 10 ani. Completarea testului durează doar 10 minute, rezultatele fiind confidențiale.

Factori de risc

În cele mai multe cazuri, nu putem face mare lucru în privința vârstei și a predispoziției genetice. Însă alți factori de risc ai diabetului de tip 2, precum greutatea crescută, obezitatea abdominală, sedentarismul, obiceiurile alimentare și fumatul, depind de fiecare în parte. Alegerile în materie de stil de viață pot preveni diabetul de tip 2 sau, cel puțin, pot întârzia apariția lui.

Dacă aveți cazuri de diabet în familie, ar trebui să aveți mare grijă la greutate de-a lungul anilor. Creșterea circumferinței taliei, în special, sporește riscul de diabet de tip 2, în timp ce o activitate fizică moderată scade acest risc. Ar trebui să fiți atenți și la dietă: mâncați în fiecare zi produse din cereale bogate în fibre și legume și încercați să eliminați grăsimile.

Testul poate fi efectuat pe https://www.idf.org/type-2-diabetes-risk-assessment/.

scroll to top