Diabet versus somn … și viceversa

sleep-diabetes.jpg

Somnul poate să vă afecteze nivelul zahărului din sânge, iar controlul glicemiei poate de asemenea afecta somnul, ceea ce duce la tulburări de somn. Dificultatea de a vă bucura de o noapte odihnitoare ar putea fi un rezultat al mai multor motive, de la hipoglicemie la hiperglicemie, apnee în somn, excesul de greutate sau semne de neuropatie.

Dacă aveți niveluri de zahăr din sânge care sunt fie prea mari, fie prea scăzute peste noapte, s-ar putea să vă simțiți obosit în ziua următoare. Letargia și insomnia pot avea rădăcini în controlul glicemiei şi pot fi cheia pentru restabilirea unui model de somn sănătos.

De reținut

  • Faceţi zilnic exerciţii fizice
  • Obişnuiţi-vă cu o oră regulată de culcare.
  • Ţineţi glicemia sub control;
  • Asigurați-vă că: patul dvs. este suficient de mare și confortabil, iar pernele, la o înălțime confortabilă; dormitorul este rece (aproximativ 18 grade C) și bine aerisit; în cameră este întuneric și linişte – dacă acest lucru nu este posibil, puteți utiliza o mască pentru ochi sau dopuri de urechi;

Somnul bun reglează hormonii

Cercetările au arătat că se poate face o legătură între  privarea de somn și rezistența la insulină. Persoanele lipsite  în mod regulat de somn se vor simți mai obosite în timpul zilei şi ar putea mânca mai nesănătos. Un somn bun de noapte este important pentru hormonii care reglează un număr mare de procese ale corpului, cum ar fi apetitul, controlul greutății și sistemul imunitar.

Probleme cu somnul din cauza glicemiei ridicate

Nivelul ridicat de zahăr din sânge poate avea influenţă asupra somnului, ar putea să vă facă să vă simţiţi prea încălzit, iritabil și neliniștit. Un alt factor perturbator este dacă trebuie să mergeți la toaletă pe timpul nopții. Pentru persoanele cu niveluri constante ridicate de zahăr în sânge, acest lucru poate avea un impact pronunțat asupra capacității de a obține un somn bun.

Apneea obstructivă în somn şi DZ

Apneea obstructivă în somn afectează capacitatea oamenilor de a respira în timpul somnului. Apare cel mai frecvent la persoanele cu vârste cuprinse între 35 și 54 de ani și în special la persoanele supraponderale, iar acest lucru poate avea un impact asupra capacității lor de a respira adecvat pe timp de noapte.

Oboseala de peste zi și letargia de după masă

Senzația de oboseală în timpul zilei, în special în timpul dimineții și după masă, este adesea rezultatul nivelurilor ridicate de zahăr din sânge. Dacă observați că obosiţi în timpul zilei, testați-vă nivelul de zahăr din sânge pentru a vedea dacă există o corelație între valorile glicemiei şi senzaţia de oboseală. Notați valorile și modul în care v-ați simțit. Dacă luați insulină sau aveți risc de hipoglicemie, oboseala sau letargia ar putea fi rezultatul scăderii zahărului din sânge, din acest motiv se şi recomandă testarea glicemiei.

Hipoglicemia în timpul somnului

Nivelul scăzut al glicemiei, hipoglicemia, poate avea și un impact negativ asupra somnului. Dacă folosiţi insulină sau alte medicamente pentru glicemie, este posibil să fiți în pericol din pricina scăderii nivelului de zahăr din sânge pe timpul nopții.

Nivelurile scăzute de zahăr din sânge peste noapte pot afecta somnul regulat și pot duce la dificultăți de trezire dimineaţa și la oboseală în timpul zilei.

Hipoglicemia din timpul nopții poate fi observată, de exemplu prin transpiraţia la trezire, sau se poate întâmpla fără să sesizaţi. Dacă este bănuită o hipoglicemie nocturnă, aceasta este de obicei destul de ușor de prevenit. Discutați cu echipa dvs. de asistență medicală dacă aveți o hipoglicemie în timpul nopții.

Sindromul picioarelor neliniştite

Sindromul picioarelor neliniştite (RLS, sindromul Ekbom) se caracterizează prin senzaţii neplăcute, inconfortabile, în picioare, care determină dorința de a mișca picioarele pentru a minimiza senzația. Senzaţiile pot fi resimţite ca o arsură sau ca prezenţa unor insecte ce se târăsc pe picioare.

Simptomele RLS pot varia de la iritant la dureros. RLS poate fi un semn că este prezentă neuropatia periferică. Sindromul Ekbom poate fi tratat prin tratarea cauzei. Dacă se consideră că lipsa controlului diabetului zaharat este motivul, îmbunătățirea nivelului de glucoză din sânge ar putea contribui la tratarea problemei RLS.

Sursa: https://www.diabetes.co.uk/diabetes-and-sleep.html

scroll to top